Min lokala hjälte

I Gustavsgårdens oas får pensionärer spela tv-spel

Nu är Oasen på Gustavsgården invigd. Här finns möjlighet för dem som bor här att spela tv-spel, få fotbad, umgås med anhöriga och njuta av alla sina sinnen i fyra upplevelserum.

När man kommer in på Oasen på Gustavsgården i Gustavsberg möts man av en vy med havsutsikt. Det är en fototapet som illustrerar Norra Lagnö.

Väggarna intill är faluröda och på en träbrygga kan de boende sätta sig, ta en av burkarna som står på en hylla bredvid och öppna den. Här finns snäckor att lyssna på havet i, tjära att lukta på och stenar att plocka bland. Oasen ska stimulera alla sinnen.

– Om du inte har möjlighet att promenera ute lika ofta som förr, får du känslan av att vara utomhus här, säger sjukgymnasten Lottie Bölke.

Vågorna hörs skvalpa från högtalare, vilket förstärker känslan av att befinna sig i skärgården, som är Oasens tema.

Berit Grundström och hennes man Erik Vinnå, som bor på Gustavsgården, är några av dem som har hunnit uppleva den nyligen öppnade avdelningen.

– Vi njuter av vattnet som hörs bredvid, det är skönt och rogivande. Här kan vi sitta på bryggan och känna på stenarna, säger Berit.

I samlingssalen finns en riktig gärdsgård framför en fototapet med björkar på. Skogskänslan bryts av med en stor skärm på väggen mitt emot. Framför den befinner sig makarna Berit och Erik tillsammans med Margit Larsson.

Berit svänger med armarna, medan Erik och Margit sparkar med benen mot skärmen. De försöker få iväg ballongerna som faller ner mot dem. Men ballongerna finns inte fysiskt, utan bara på skärmen. Det är ett tv-spel som via en kamera filmar deltagarna och registrerar deras rörelser. Berit, Erik och Margit ser sig själva sparka bort ballongerna på skärmen.

– Det var roligt – och nyttigt, säger Berit efter en spelomgång.

Lite längre bort i korridoren finns ett gammaldags vardagsrum med blåvita, blommiga tapeter och en väggklocka som tickar. Här ska de boende kunna umgås med sina anhöriga.

– Här ska de kunna slappna av och känna sig som hemma, säger sjuksköterskan Aine Brodd.

Personalen berättar att många av dem som hittills besökt Oasen har börjat prata gamla minnen.

– Vi har många dementa och de ska kunna njuta av detta, det väcker gamla känslor och minnen hos dem, säger Aine Brodd.

Det finns också ett spa-rum, där besökaren kan få ett fotbad, massage eller ny frisyr.

Projektet är ett resultat av kommunens Lust- och glädjetävling, som Gustavsgården vann första- och tredjepris i förra året för sina idéer om Oasen.

Margit Larsson, arbetsterapeuten Inger Hagelin, Erik Vinnå och Berit Grundström försöker sparka bort ballonger som faller mot dem i tv-spelet.