I höst får Runby hage 44 studentlägenheter

Ungefär så här kan det se ut i Runby hage i höst. Lägenheterna byggs i moduler i Kina.
Ungefär så här kan det se ut i Runby hage i höst. Lägenheterna byggs i moduler i Kina.
Till hösten blir det 44 nya studentlägenheter i Runby hage.

Studenterna kommer att bo i stålmoduler som skeppats hit från Kina.

Lokaltidningen Mitt i Upplands Väsby har tidigare berättat om försäljningen av 39 nya ungdomslägenheter som ska byggas längs Optimusvägen. Bostadsrätterna ska stå klara nästa år.

Men nu ska det bli fler studentbostäder också.

Bo i Väsby, förkortat Bovab, satsar cirka 22 miljoner kronor på 44 studentlägenheter. Det handlar om stålmoduler som tillverkas i Kina, transporteras på båtar till Sverige och monteras på plats i Runby hage. Studentlägenheterna, som är på 23 kvadratmeter, beräknas stå klara till hösten och hyran kommer att ligga på cirka 4 500 kronor per månad.

– Det blir cirka 30 procent billigare att bygga modulerna i Kina, frakta dem hit och montera på plats än att göra allt jobb i Sverige. Vi har fått tillfälligt bygglov för att ha studentlägenheterna på plats i Runby, säger Peter Andersson, vd på Bovab.

Beslutet om studentlägenheterna i Runby hage fattades av kommunstyrelsen i förra veckan.

– Fördelen med Runby hage är att där redan finns el, vatten och avlopp efter den förskola som tidigare låg på platsen men som brann ner för flera år sedan. Stålmodulerna består av små moderna lägenheter som har allt som svensk standard kräver. Planeras det för annat i Runby hage om fem år kan modulerna lätt flyttas, säger Fredy Duran (V), ersättare i Bovabs styrelse.

Utöver studentlägenheterna i Runby öronmärker Väsbyhem 24 mindre befintliga lägenheter som studentlägenheter.

lägenheterna ligger på Hagvägen 4 och 6 i Runby och på Björkvallavägen 6 och 10 i centrala Väsby. Det handlar om ettor på 17–22 kvadratmeter med hyra på mellan 1 727 och 2 717 kronor per månad. Men det kan ta tid innan de blir lediga. Det är först när någon flyttar som de kan hyras ut som studentlägenheter.

– Det handlar om små lägenheter där det ändå är en viss omflyttning. Unga bildar familj och behöver större lägenhet eller äldre hyresgäster flyttar till äldreboenden. Vad jag vet är en redan klar och någon till kan vara på gång så väntetiden kan bli ganska kort, säger Jan Hedberg.

Men kravet för att få en studentlägenhet är att man kan intyga att man är inskriven vid högskola eller universitet i Stockholm eller Uppsala.

Lägenheterna hyrs ut i befintligt skick och kommer inte att byggas om på något sätt. Men bostäderna på Hagvägen har renoverats och de på Björkvallavägen är i fullgott skick, enligt Jan Hedberg som säger att Väsbyhem nu har totalt 60 studentbostäder i kommunen.