Min lokala hjälte

I knarkgömman låg en halv miljon

Polisen hittade en halv miljon kronor i kontanter i lägenheten. Efter domen i tingsrätten får mannen inte tillbaka pengarna.
Polisen hittade en halv miljon kronor i kontanter i lägenheten. Efter domen i tingsrätten får mannen inte tillbaka pengarna.
Ett halvt kilo kokain och mer än 500 000 kronor i kontanter hittades i en knarkgömma i Rinkeby.

Nu döms en man till ­fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

– En bra dom, säger ­polisen.

Det var en kväll i mars som polisen spanade på Danmarksgatan vid Kista galleria. Där fick de syn på hur en man gjorde ett kort besök i en bil som stod parkerad. Sen återvände han in till ett kafé i gallerian med en vit plastpåse i handen.

Polisen tyckte att mannen såg ovanligt nervös ut och följde ­efter honom. När de visiterade honom visade det sig att han hade en stor mängd kontanter nedstoppade i strumporna. Lite senare hittade de även lite kokain i handskfacket på mannens bil.

När polisen sedan gjorde en husrannsakan i Rinkeby, där mannen bodde tillfälligt, hittade de ett halvt kilo kokain i olika sväljkapslar. Kokainet låg noggrant inlindat i strumpor i mannens garderob.

Vidare hittade polisen kontanter, i svenska kronor och euro, till ett värde av sammanlagt ­nästan 550 000. Det låg sedelbuntar i köksskåpen, på köksbordet och i en korg ovanpå ett vitrinskåp i vardagsrummet fanns 50 000 kronor nedslängt.

Mannen åtalades för grovt narkotikabrott och enligt domen som kom nyligen var knarket avsett för försäljning.

Mannen dömdes till fängelse i fyra år och pengarna som hittades förverkades – vilket innebär att den dömde mannen inte får tillbaka dem.

Tingsrätten bedömer att han fått pengarna genom att sälja droger.

– Bra beslag, och en bra dom, säger Michael Palmqvist, som ärförundersökningsledare på narkotikasektionen på Västerortspolisen.

Han är särskilt nöjd med att pengarna som hittades förverkades.

– Vi jobbar hårt med att få till fler domar av det här slaget, säger han.

Enligt Michael Palmqvist är kokain efter cannabis den vanligaste drogen de stöter på. Varje år gör narkotikasektionen mellan tre och fyra tillslag av den här sorten.

Kapslarna var så kallade sväljkapslar vilket betyder att någon med största sannolikhet svalt dem för att smuggla in dem i landet. Enligt narkotikapoliserna luktade kapslarna svagt av avföring och polisen säger också att de aldrig varit med om att droger skulle transporteras i magen bara inom Sverige. Därför bedömer tingsrätten att de här drogerna varit del av en större internationell verksamhet.

Enligt mannens försvarare anser den dömde att han är oskyldig till grovt narkotikabrott och ska överklaga domen.

Det låg sedelbuntar i köksskåpen, och i en korg i vardagsrummet.

Fakta

Stora problem med droger

Drogförsäljningen är ett mycket stor problem i distriktet, enligt Västerortspolisen. Förra året gjorde narkotikasektionen ett beslag på cirka ett kilo kokain.

I juni har två andra domar fallit mot Tensta- och Rinkebybor efter att de haft kokain och cannabis till försäljning i sina lägenheter.

I det ena fallet fick en man fängelse i 10 månader. I det andra fallet dömdes en man till skyddstillsyn och 100 timmars samhällstjänst.

Källa: Tingsrätten / Polisen