I kväll kan du gå på bio utomhus

För första gången visas sommarbio utomhus i Tensta under fyra dagar.

Initiativtagaren Ahmed Abdirahman hoppas att filmdagarna ska bygga broar mellan Järvaborna.

Arabiska, hindi, franska och somaliska. Under filmdagarna finns det filmer från hela världen med på programmet. Det är fältet nedanför Nydalsparken nära Elinsborgsskolan i Tensta som förvandlas till en stor utomhusbio under fyra kvällar den här veckan.

I kväll, tisdag, visas ”Madagaskar” som är barntillåten och sedan lite senare ”The Dark Knight”, som är från 15 år. Inträdet är gratis, det är bara att ta med sig lite fika och slå sig ner på en bra plats, berättar Tenstabon Ahmed Abdirahman som tagit initiativet till utomhusbion. Han är projektledare för samverkan och externa relationer på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning:

– Vi vill visa vår stadsdel från vår bästa sida och skapa en plattform där man kan dela erfarenheterna från olika länder.

Utbudet är blandat och de flesta filmer passar hela familjen. Ahmed Abdirahman hoppas filmerna ska öppna upp för samtal mellan Järvaborna – att man känner igen sig i någon film eller blir nyfiken på någon annans kultur.

– Man kan se det som en kulturell utbildning, samtidigt som det handlar om vår egen kultur här i Sverige, eftersom vi lever tillsammans i Tensta med våra olika mångkulturella erfarenheter, säger han.

Ahmed Abdirahman har många tankar bakom utomhusbion. Han brinner för integrationsfrågor och vill gärna lyfta stadsdelen som han själv kom till som 13-åring från Somalia.

– Sedan jag gick på Elinsborgsskolan och ville bli läkare för att kunna rädda världen har jag varit engagerad i samhällsfrågor.

Fakta

Talar hindi och somaliska

Vad: Gratis utomhusbio i Tensta, på fältet nedanför Nydalsparken, nära Elinsborgsskolan.

När: 19–22/8, kl 18–24.

Filmer som visas: Onsdag: ”Mannen från Le Havre” (franskt tal), från 7 år, och ”Caramel” (arabiskt tal), barntillåten. Torsdag: ”Saawariya” (hindi), från 11 år, ”Ali & Awrala” (somaliskt tal), från 11 år.