I maj kommer makronerna till Östermalm

För nĂ„gra Ă„r sedan mumsade Kirsten Dunst i sig franska makroner (macarons pĂ„ franska) i filmen ”Marie Antoinette”. Det blev startskottet för ett globalt segertĂ„g för de pastellfĂ€rgade bakverken.

Även hĂ€r har de gjort succĂ©, men modemedvetna bloggare har hittills inte kunnat servera originalet till kaffet.

Makronerna skapades av det franska konditorhuset Ladurée vid mitten av 1800-talet. Deras bakverk med sina karaktÀristiska förpackningar exponerades flitigt i filmen, trots att de alltsÄ inte fanns nÀr Marie Antoinette levde. Företaget har pÄ senare tid öppnat en rad filialer utanför Frankrike och nu Àr det dags för Stockholm.

I matnördskretsar har det surrats lÀnge om var de ska öppna. Svaret kom nÀr de satte upp sitt namn vid Grev Turegatan 15.

Clara Tronet Guillon blir ansvarig för den nya butiken.

– Delvis Ă€r det vi som franchisetagare som kĂ€nt att LadurĂ©e Ă€r vad som saknas i Stockholm. Men det finns ocksĂ„ ett intresse för Skandinavien hos LadurĂ©e. Det har sett att mĂ„nga svenskar komma till dem i Paris för att köpa macarons.

Ejes choklad fÄr se upp!

– Nja, jag hoppas vi fĂ„r arbeta tillsammans för att föra upp godsaker till högre höjder. Vi sĂ€ljer bĂ„da smĂ„ lĂ€ckra bakverk, inga blaffiga amerikanska muffins. Och i vĂ„r butik kommer vi inte bara att sĂ€lja macarons utan Ă€van andra av LadurĂ©es patisserier.

NÀr öppnar ni?

– Jag Ă€r nere i Paris nu, sĂ„ jag Ă€r hĂ€r nere för att bestĂ€mma det. Vi hoppas att det blir i maj.

Vi sÀljer smÄ lÀckra bakverk, inga blaffiga amerikanska muffins.Clara Tronet Guillon