”I många år har jag inte vågat åka buss”

Anneli Uskali, 78, och Hilkka Löf, 84, är båda oroliga för att gå ut själva när det är mörkt.
Anneli Uskali, 78, och Hilkka Löf, 84, är båda oroliga för att gå ut själva när det är mörkt.
Nära en fjärdedel av kvinnorna över 65 år i Upplands-Bro avstår ofta från att ge sig ut om kvällarna på grund av otrygghet. Det visar en ny rapport.

– I många år har jag inte vågat åka buss, då måste man gå genom en viadukt som inte känns trygg, så jag åker helst inte ensam. Att gå ut precis runt bostadsområdet går bra, men man måste vara åtminstone två när man går ut på kvällen.

Det säger Anneli Uskali, 78 år, när Lokaltidningen Mitt i möter henne i Kungsängen.

Väninnan Hilkka Löf, 84 år, tycker att hon kan gå ut men helt trygg känner hon sig däremot inte.

– Jag går ut, men är alltid lite rädd, säger hon.

Orsakerna kan vara olika – att det är mörkt, att man är rädd för att bli överfallen, eller till och med orolig över att snubbla i mörkret, svarar kvinnorna som Mitt i talar med.

Men att hålla sig borta från att gå ut själv om kvällarna är de inte ensamma om.

Enligt en ny rapport från Stiftelsen Stockholms läns äldrecentrum framgår det att 22 procent av de tillfrågade kvinnorna över 65 år som bor i Upplands-Bro, ofta har avstått från att gå ut på kvällen av oro för att bli överfallen, rånad eller på något sätt ofredad.

Irène Seth (M), kommunstyrelsens ordförande som också är ledamot i kommunens pensionärsråd, är förvånad över resultatet i rapporten.

– Det är inte bra, men vi jobbar stenhårt med den här typen av frågor. Vi diskuterar mycket belysningsfrågor, vilket kan vara en orsak till att man kan känna sig tryggare när man går ut. Fler människor i allmänhet känner sig tryggare nu än förut, säger hon.

Mats Kjellberg, säkerhetsansvarig vid Upplands-Bro kommun, berättar att kommunen och polisen kontinuerligt samarbetar gällande trygghetsrelaterade frågor.

Åtgärderna syftar till att öka tryggheten hos alla som bor, arbetar eller vistas i kommunen.

– Polis och kommun arbetar med grannstöd och grannstödsbilen som bland annat informerar och syns i kommunen för att öka trygghetskänslan.

Polis och kommun har deltagit i PRO-möten, där polisen har gett tips om vardagliga saker som var och en kan göra för att öka sin trygghetskänsla, säger Mats Kjellberg.

Några exempel på kommunens förebyggande arbete är att man arbetar med utomhusmiljön där man ser till att lampor fungerar, igenväxta platser öppnas upp och klotter tas bort för att på så sätt öka trygghetskänslan utomhus.

Vågar du gå ut själv om kvällen?

Birte Engholm Anrås, 74, 
Bro:

– Nej, jag vill inte gärna gå ut på kvällen. Det känns mest besvärligt att gå ut då.
Anita Larsson, 75, Tibble:

– Jag går inte gärna ut själv. Man känner sig osäker. Det kan ju bero på en otrygghetskänsla som man har som äldre.
Ingrid Pettersson, 78, Brunna:

– Ja, men det beror på var. I närheten av där jag bor går det bra men skulle jag åka till något centrum ser jag till att ha sällskap.
Gudrun Klebark, 73, Kungsängen:

– Jag går inte ut så mycket om kvällarna. Men det är okej om man inte ska så långt, annars har jag gärna sällskap av min man.