I snökaosets fotspår: Så prioriteras gatorna

Såhär såg Brovägen ut för några dagar sedan. "Då hade det lyckligtvis börjat smälta lite, men när det var som värst kom vi inte ut över huvud taget. Det är problem varje år", säger Marianne Westman.
Såhär såg Brovägen ut för några dagar sedan. "Då hade det lyckligtvis börjat smälta lite, men när det var som värst kom vi inte ut över huvud taget. Det är problem varje år", säger Marianne Westman.
Det stora snökaoset lämnade inte bara smältande slask efter sig – utan även en hel del irritation.
Marianne Westman är besviken på hur kommunen har skött plogningen på Brovägen, där hon bor.

Marianne Westman har förståelse för att plogningen inte hanns med under det stora snökaoset  – men säger att plockningen av hennes gata har varit ett återkommande problem under en lång tid.

– Jag har bott här sen 1988 och det har alltid varit ett problem. Nu har det som tur är börjat smälta lite. Men det kommer ju att komma mer snö. Vi som bor här är irriterade. Ska vi behöva bråka om det här varje vinter, säger Marianne Westman.

Hon och hennes grannar kunde inte komma ut med sina bilar från gården, eftersom det låg alldeles för mycket snö i vägen.

– Det gick inte att komma ut över huvud taget på flera dagar. Det var enorma snöhögar i vägen. Vid en olycka skulle inte räddningstjänsten kunna komma fram till fastigheterna, säger Marianne Westman och fortsätter:

– Det känns som att kommunen struntar i att ploga vår gata fastän intilliggande gator plogas, flera gånger till och med. Häromdagen fanns tre maskiner i området och plogade intilliggande gator. Men inte Brovägen. De körde bara förbi med skopan uppfälld. Sen när de här högarna smälter ska ju vattnet ha någonstans att ta vägen också.

Hon har varit i kontakt med Danderyds kommun, men är besviken på svaren hon fått.

– Det känns inte som att de bryr sig. De hänvisar bara till Svevia, men de är ju ett eget företag som tar order av kommunen.

Sofie Enander, anläggningschef på Danderyds kommun, medger att det uppstått problem med plogningen.

– Det är klart att det har varit problem. Det har inte kommit så här mycket snö på flera år. Essingeleden var ju tvungen att stänga och Arlanda fick inte iväg sina flygplan. Det var problem i hela länet, säger hon.

Vid normal vinter och snöfall prioriteras, enligt henne, gång- och cykelbanorna och bussgatorna först.

– När det kommer mindre snö än vad det gjorde den här gången fungerar det så. Då är det prio att få bort snön från gång- och cykelbanorna. Bilarna har ju lättare att ta sig fram även om det är lite snö. Men vid sådana här fall fungerar det inte riktigt i praktiken. Då är det bara att köra ut alla maskiner som finns och försöka ploga så mycket man bara hinner. Gång- och cykelbanor kräver maskiner i mindre storlek och tar längre tid. Men vi försöker ploga allt, såklart, säger Sofie Enander och fortsätter:

– Vi måste prioritera stora gator där flest rör sig först, och sedan ta mindre gator där färre personer bor. Men jag har varit på dem om just Brovägen, så det ska vara fixat.

Är ni rustade för mer snö?

– Ja, för normala fall är vi redo. Men vi är inte riggade för den typen av extrema snöfall som kom nu. Det har ju inte snöat så mycket som det gjorde på 60 år ungefär.