I Solna får du köa längst för en bostad

Vid årsskiftet stod över 470 000 personer i Bostads­förmedlingens kö. Det stora trycket gör att kötiden för att få en lägenhet kan bli lång.

Knappt elva år får du köa för en ­lägen- het i Solna, vilket är längst i hela länet.

Det gäller att ha tålamod för den som vill komma in på bostadsmarknaden. Med snart en halv miljon ­människor i kö hos Bostadsförmedlingen, som förmedlar lägenheter i hela Storstockholm, blir kötiderna därefter. 7,7 år var den genomsnittliga kötiden för en ­lägenhet i Stockholms län förra året.

Betydligt längre fick man vänta på en lya i Solna. Här var genomsnittskötiden 10,9 år – längst i länet.

Förra året förmedlades 169 vanliga hyreskontrakt i Solna. 100 kom från privata hyresvärdar och resterande 69 förmedlades hos kommunala bostadsstiftelsen Signalisten.

Längst kötid – 23,5 år – hade en person som flyttade in i en tvårummare på Bagartorpsringen i Bagartorp. Kortast kötid – 6,3 år – räckte för en trerummare på Lundagatan i Huvudsta.

En som letade länge i Solna är Björn Andersson. Med jobb i Stadshagen blev det lite väl långt att pendla in från skärgården varje dag.

En dag dök drömlägenheten upp – en tvårummare på Erik Sandbergs gata i Råsunda hos Signalisten.

– Trots att jag hade fjorton och ett halvt års kötid var det 24 före mig, men jag gick på visningen ändå. Där märkte jag att kanske bara hälften dök upp. Sedan hoppade folk av en efter en och jag fick till slut lägenheten, ­säger han.

För tre år sedan slutade Signalisten att förmedla sina lägenheter själva, och lade över uppdraget på Bostads­förmedlingen. Då försvann också den förtur som Solnabor haft gentemot ­övriga bostadssökande.

Av förra årets 69 förmedlade lägenheter hos Signalisten gick 16 stycken – 23 procent – till Solnabor.

– Möjligheten att bo just i Solna har nog minskat, men förutsägbarheten, hur lång kötid man har, har ökat. Sedan har du automatiskt tillgång till fler lägenheter i hela Storstockholm nu, säger Magnus Nilsson (M), ordförande i Signalistens styrelse.

Björn Andersson stortrivs i sin tvårummare i Råsunda.