I sommar blir det utebio på Lilla Essingen

Ta fram popcornen och picknickstolen. Snart kan du se på utebio på Lilla Essingen.

Lilla Essingens sista biograf – Essinge bio – stängde i juni 1960. Nu, 56 år senare, kan du snart se på bio på ön igen. Fast bara för en kväll. Den 5 juli klockan 21 ordnas nämligen en utomhusvisning av kultfilmen Thelma and Louise vid brofästet på Primusgatan.

Det är Sofia Carlevi och Ulrika Bandeira, både engagerade i bland annat Tempo Dokumentärfestival, som ligger bakom den så kallade popup-bion.

– Ulrika bor på Lilla Essingen sedan flera år och vi kände att det fanns ett behov av att något skulle hända. Det är nästan som en sovande stadsdel där folk bor men inte så jättemycket händer, säger Sofia Carlevi.

Varför valde ni just Thelma och Louise?

– Vi ville ha en riktigt kvalitetsklassiker som är så pass gammal att man vill se den igen. Den passar också väldigt bra med miljön på Lilla Essingen med bilsuset i bakgrunden. Filmen är en klassisk road movie. Sedan vill vi också lyfta en film med kvinnliga huvudkaraktärer

Har ni fler liknade visningar på gång?

– Det finns inget annat planerat på Lilla Essingen men det finns andra popupvisningar i stan i sommar som man kan hitta på Filmregion Stockholm-Mälardalens hemsida, som är de vi fått stöd från. Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram kultur som är gratis Stockholm. Det är en väldigt dyr stad där utelivet bygger mycket på att konsumera. Vi vill verka som en motkraft, säger Sofia Carlevi.