ANNONS

I sommar kliver 740 unga ut i arbetslivet

Bredängstjejen Serafina Kruse, 16, och Farstatjejen Diana Naziri, 17, hjälps åt att måla ett rum i Skärholmens akutboende för ensamkommande barn.
Bredängstjejen Serafina Kruse, 16, och Farstatjejen Diana Naziri, 17, hjälps åt att måla ett rum i Skärholmens akutboende för ensamkommande barn.
Diana Naziri och Serafina Kruse putsar fönster.
Diana Naziri och Serafina Kruse putsar fönster.
Repetition pågår. Laura Orostica spelar keyboard, Isabella Le Gall-Bengtsson spelar gitarr, Esagila Cherry sjunger, Perry Frimpong spelar trummor och Melissa Kamruzzaman spelar bas.
Repetition pågår. Laura Orostica spelar keyboard, Isabella Le Gall-Bengtsson spelar gitarr, Esagila Cherry sjunger, Perry Frimpong spelar trummor och Melissa Kamruzzaman spelar bas.
Pelle Hartwig, fritidsledare i 2:a hemmet, är glad över sommarjobbarnas energi.
Pelle Hartwig, fritidsledare i 2:a hemmet, är glad över sommarjobbarnas energi.
Sommarjobb är ett första steg ut i vuxenlivet. Mitt i har träffat unga som rustar upp ett akut­boende för flyktingar, och andra som jobbar med musik under tre intensiva veckor.
ANNONS

Diana Naziri, 17, och Serafina Kruse, 16, hade aldrig målat väggar förut. Ändå ser de vana ut när de greppar rollerpenslarna och stryker vit färg på väggarna i ett litet rum på Skärholmens akutboende för ensamkommande barn.

– Första dagen fick jag färg i håret och lite överallt, jag var ju så ovan. Men vi samarbetade så det gick bra ändå, säger Diana och skrattar.

Hon och Serafina är två av 18 ungdomar som arbetar på akutboendet i sommar. Sex ungdomar arbetar tre veckor i taget, med att måla om rummen, tvätta fönster, skruva ihop möbler och städa, med mera. Tanken är att de ska skapa en trygg och harmonisk miljö.

– Vi på socialförvaltningen har väldigt goda erfarenheter av sommarjobbare. De är oftast duktiga och vill ha goda referenser när de söker andra jobb i framtiden. Därför ansökte jag om att få sommarjobbare hit, säger Mats Engström som är chef för boendet.

Skärholmens akutboende för ensamkommande barn öppnade den 7 mars och är hem åt 20 killar mellan 13 och 18 år, alla med speciella behov. De lider av psykisk ohälsa och en del av dem är missbrukare. Här får de bo i två–tre månader, medan socialtjänsten utreder deras behov och sedan slussar dem vidare.

Diana, Serafina och de andra sommarjobbarna har ingen kontakt med dem. När de förstod det blev de först besvikna.

– Jag blev väldigt glad när jag fick veta att jag placerats här för jag tycker om att jobba med människor. När jag förstod att jag skulle måla och städa och inte arbeta med flyktingarna blev jag ledsen men när jag kom hit blev jag glad igen. Vi arbetar ju tillsammans, säger Serafina.

Diana håller med.

– Och så lär man sig mycket som man kan ha nytta av när man söker andra jobb. Nu kan jag måla, till exempel! Och jag har fått erfarenhet av att arbeta med människor jag inte känner. Jag är från Farsta men alla andra här är från Sätra, Bredäng och andra ställen häromkring, säger hon.

ANNONS

De flesta av de 740 ungdomar som fått sommarjobb inom Skärholmens stadsdel i år arbetar inom förskola, renhållning, 127 Festivalen och äldreomsorgen. Men i år gör stadsdelförvaltningen också en stor satsning på kultur, i samarbete med landstinget och kulturförvaltningen. Det har gett drygt 40 ungdomar chansen att arbeta med musik, film, dans och slöjd i sommar (se faktaruta).

Lokaltidningen Mitt i hälsar på i musikverkstaden, i Fryshusets ungdomsgård 2:a hemmet. Här träffar vi Peter Achour, entusiastisk arbetskonsulent vid Skärholmens stadsdelsförvaltning.

– Det här är första gången man kan sommarjobba med musik! Alla som har fått jobb här går musikutbildningar, eller är riktigt duktiga på något instrument. Tanken är att de ska få en inblick i branschen och knyta kontakter som de kan ha glädje och nytta av i yrkeslivet. Många ungdomar i Skärholmen saknar det, säger han.

Vid stora scenen möter vi 17-åriga Sätratjejen Isabella Le Gall-Bengtsson. Hon har just gått ut andra året på singer/songwriterlinjen på Rytmus musikskola i Nacka och är jätteglad över att få sommarjobba med det hon älskar allra mest.

Nu är hon i full färd med att repetera in Beatleslåten ”In my life” ihop med ett gäng andra killar och tjejer – hon med en gitarr och de andra vid trumsetet, keyboarden och basen.

– Vårt jobb är framför allt att göra en bra cover på en låt tillsammans. Vi ska också försöka komponera en egen låt ihop. Det är jättekul, men klurigt också. Vi har ju alla olika idéer och känner inte varandra sedan tidigare, säger Isabella Gall-Bengtsson och tillägger:

– Det är något jag verkligen lär mig här, att samarbeta med nya människor och att skapa musik även när jag kanske inte är 100 procent inspirerad. Det tror jag är bra.

Det är inte bara Beatlespop som hörs i 2:a hemmet under de tre veckor sommarjobbarna är här. Från en sal strax intill dånar hårdrock och i ett annat rum sitter en grupp som arbetar med elektronisk musik. Repertoaren lär alltså bli varierad när det är dags för avslutningskonserter under juli.

– Det är jättestor variation på vad de vill arbeta med. Vi har gett dem ganska fria tyglar och det har gått helt fantastiskt bra, säger fritidsledaren Pelle Hartwig som betonar att allmänheten är välkommen att komma och lyssna på konserterna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.