I väntan på tomatkungen

Duvbobon Lotta Erdelyi sätter årets första tomater hemma i växthuset.
Duvbobon Lotta Erdelyi sätter årets första tomater hemma i växthuset.
På söndag kommer tomatkungen Åke Truedsson till Stockholm och ger odlingstips.

En av dem som ser fram emot besöket är Sundbybergsbon Lotta Erdelyi.

Alla som har tröttnat på butikernas urvattnade utbud av tomater bör ta sig till Sollentuna bibliotek på söndag. Då kommer Åke Truedsson, Sveriges kanske främsta expert på tomater, och föreläser om ursprung och odling av vår kanske allra mest älskade grönsak.

– Han kallas för tomatkungen och är fantastisk, säger Lotta Erdelyi.

Hon bor i Duvbo och är ordförande i Sollentuna trädgårdsgille som arrangerar föreläsningen. Flera andra Sundbybergsbor är också medlemmar.

Åke Truedsson är ordförande i Riksförbundet Svensk trädgård och en centralfigur i odlingskretsar.

– Jag började samla på tomatsorter när jag var 11. Nu har jag 700 sorter som jag tar vara på i en egen fröbank.

Med både traditionella och ett vetenskapliga perspektiv på odling tar han blomknoppar från en modersort och befruktar den med pollen från en fadersort. Efter sju års odling har man sedan en ny, stabil sort.

När Sverige gick med i EU infördes krav på att alla sorters frön i handeln skulle registreras.

– Det dräpte nästa alla sorter som odlats fram i Sverige under lång tid. All förädling som gjorts historiskt kastades på tippen.

I Europa framhålls Italien ofta som tomatlandet nummer ett. Men Åke Truedsson lyfter fram en något mer otippad stormakt.

– Ryssland är ett föredöme. De går sin egen väg och har över 780 sorters tomater. Du kan gå in i en vanlig butik och hitta 50 sorter i olika färger och former. Stalin gjorde mycket illa för sitt folk, men han gav också order om att man skulle bedriva växtförädling i varje område, och ta fram material som passade i de olika zonerna.

För Åke Truedsson handlar trädgårdsodling dock om så mycket mer än att framställa goda, näringsrika och ekologiska råvaror.

– Man mår bättre av att odla och vårda ett intresse. I en trädgårsförening hittar du i stort sett bara glada människor. Alla borde vara med i en, det är förödande att sitta och glo på tv.

Fakta

Odlingstips

Sätt fröna i såjord mellan 20 mars och 5 april. Driv upp plantorna inomhus i en plastlåda med lock och se till att de får mycket sol.

Plantera om när skotten i en plastkruka på 0,5 till 1 liter när de är 5-6 centimeter höga.

Sätt ut plantorna i slutet av maj eller i början av juni. Plantera dem i svarta 20-literskrukor med dränering.

Vänta med gödsling tills tomaterna börjat växa. Vattning var tredje dag brukar vara lagom.