I vår skiner Lyran som ny igen

Just nu är Lyran dold av byggväv.
Just nu är Lyran dold av byggväv.
Villa Lyran, vackert gul och med äkta snickarglädje.
Villa Lyran, vackert gul och med äkta snickarglädje.
Hantverkarna skrapade noga bort all färg från fasaden innan de började måla.
Hantverkarna skrapade noga bort all färg från fasaden innan de började måla.
Någon utsikt finns inte just nu, men man kan njuta av atmosfären inomhus när man fikar.
Någon utsikt finns inte just nu, men man kan njuta av atmosfären inomhus när man fikar.
Borttagna lövsågerier i ett burspråk.
Borttagna lövsågerier i ett burspråk.
Reparation av verandan.
Reparation av verandan.
Trälagningar på tornet.
Trälagningar på tornet.
Rötskador och svamp i torntrappan.
Rötskador och svamp i torntrappan.
Just nu är konditori Lyran invirad i tät byggväv. Men i april ska den k-märkta villan skina som ny.

Både fasaden och fönsterbågarna målas om, med linoljefärg som ska ge huset en djupare lyster.

Oförberedda kafébesökare har blivit lätt besvikna när de kommit fram till Lyran denna vinter. Den charmiga, ljusgula trävillan är invirad i vit byggväv, så man får fika utan utsikt över Mälaren.

Men de flesta tar det med ro, berättar Solbergabon Dennis Agerstig, som driver konditoriet sedan sex år.

– Många kommer långt ifrån och en del av dem har blivit lite sura, men de flesta har stor förståelse. Huset blir ju jättefint när allt är klart. Det är riktiga proffs som renoverar, inte Kalle Kula! säger han med eftertryck.

Med sina generösa snickeridetaljer, sin långa veranda och sitt åttakantiga utsiktstorn är Villa Lyran, byggd 1867, en arkitektonisk pärla. Så är den också blåklassad av Stockholms stadsmuseum (den högsta kommunala skyddsklassen som motsvarar byggnadsminne).

Ägare är AB Stadsholmen, som äger, rustar upp och förvaltar hus med stora antikvariska värden i Stockholms stad.

– Lyran har inte målats om på 20 år så det var dags. Men huset kommer att vara sig likt, Stadsmuseet har bara justerat färgerna litegrann. Fasaden får samma ljusgula färg, men eftersom vi använder linoljefärg med jordpigment får den ett finare djup. Fönsterbågarna blir gröna i stället för ljusgrå, berättar Maria Lorentzi, fastighetsingenjör med ansvar för yttre underhåll på AB Stadsholmen.

Hon beräknar att den vita väven kan tas bort i slutet av mars. Lagom till våren får kafégästerna alltså utsikt över skog och sjö igen. Men arbetet fortsätter, för i april ska det svarta plåttaket fräschas upp.

Med tanke på sin höga ålder är Villa Lyran över lag i gott skick, framhåller Maria Lorentzi. Visst finns en hel del rötskador, och där måste virket bytas ut, men det allra mesta håller än.

– Både fönsterbågarna och träpanelen är original. Det är jättefin kådrik, tätvuxen furu. Förr fick skogen växa långsammare och var äldre när man fällde träden, så kvaliteten var hög, säger hon.

Cirka två miljoner kronor kostar renoveringen. Men någon hyreshöjning blir det inte – yttre underhåll av detta slag är inte hyreshöjande. En fördel för Dennis Agerstig, förstås.

– Det är jätteroligt att driva Konditori Lyran men jag skär inte guld med täljkniv eftersom det ligger en bit ut. Med möda och besvär får jag det hela att gå ihop. Jag satsar mycket på att råvaror och bakverk ska vara av bästa slag, säger han.

Fakta

Kända musiker möttes på Lyran

Villa Lyran byggdes 1867, som sommarnöje åt Carl och Fredrika Limnell. Den uppfördes med rik snickarglädje i tidens stil, ett torn med balkong och en veranda mot sjön.

På 1870- och 1880-talet samlade paret Limnell kända tonsättare och författare till musikaliska fester och litterära salonger. Utanför ställde man en stor förgylld lyra.

1961 köpte Stockholms stad huset. 1966 öppnade Pingströrelsen kafé. Sedan 1996 drivs kaféet i privat regi.

Källa: Riksantikvarieämbetet