I Vasastan är det inne att fika ute

Elvira Vång fikade ute redan för ett par veckor sedan. Ofta slår hon sig ner på favorithaket på Rörstrandsgatan.
Elvira Vång fikade ute redan för ett par veckor sedan. Ofta slår hon sig ner på favorithaket på Rörstrandsgatan.
På tio år har Stockholm fått dubbelt så många uteserveringar. Bara på Norrmalm kan du välja och vraka bland drygt 300 uteställen.

Längs krogstråket Rörstrandsgatan har solhungriga hittat sitt mecka.

– Nu väntar vi bara på vackert ­väder. Då finns det ingen gata som den här, säger Ferhat Cetinkaya på restaurang Rött, som legat på Rörstrandsgatan i drygt 20 år.

I söndags dukade han fram bord och stolar till de gäster som vill slå sig ner längs med trottoaren, där uteserveringarna duggar tätt.

Bara här på Rörstrandsgatan har 21 krogar och kaféer ansökt om tillstånd att öppna uteserveringar under sommarhalvåret. Men det betyder inte att taket är nått, enligt Ferath Cetinkaya.

– Nej, det kan aldrig bli för många. Uteserveringarna bidrar väldigt mycket till atmosfären här. Det är charmen med den här gatan, alla krogar och restauranger kör sin grej. Birkastan är lilla Paris, säger han.

Längre ner mot S:t Eriksplan sitter Elvira Vång och dricker en latte i infravärmens sken. Hon konstaterar att Rörstrandsgatans många uteplatser bjuder på perfekta spanlägen för den som vill ha koll på folklivet. Ofta är det just häromkring som hon, hennes kille och hund hamnar.

– Det är här det händer. Det finns många original här att kolla på, säger Elvira Vång.

Den som njuter av att kombinera en god bit mat med någon timmes sollapande eller vill släcka törsten utmed en husvägg har fått allt fler uteserveringar att välja bland.

De senaste tio åren har antalet uteserveringar i Stockholm mer än fördubblats. Förra säsongen slogs nytt rekord när hela 1 945 krogar och kaféer fick uteserveringstillstånd.

Nästan 400 av dem kunde man besöka på Norrmalm, som är den stadsdel som har flest bord och stolar på trottoarer och torg.

– Villkoren har stramats upp, så det har inte blivit lättare för restaurangerna att få tillstånd. Snarare beror ökningen på att kaféerna och restaurangerna har blivit fler, säger Ninni Smedberg på ­trafikkontoret.

Än så länge har drygt 300 kaféer och krogar på Norrmalm ansökt om tillstånd att ställa ut möbler och fler lär det bli under våren och sommaren.

Om nytt rekord slås även i år, återstår att se.

Elvira Vång ger i vilket fall uteserveringsutbudet i Vasastan klart godkänt, även om man ibland möts av trängsel kring borden.

– Finns det hjärterum så finns det stjärterum. När det blivit ännu varmare så har vi med picknick­filten överallt. Då blir hela Vasa­stan en enda stor uteservering, ­säger hon.

Fakta

Vilka är dina bästa uteserveringar i Vasastan?

Frida Gatu, 32, Medevigatan:

”Hela Rörstrandsgatan är fantastisk men när Sven Harrys öppnar sin uteservering så kommer den att vara prio ett. Där ska vi sitta och sippa rosé.”
Petter Fandén, 34, Birkagatan:

”Jag gillar Levinskys och Mellqvists. Och Raw har en bra uteservering med värme. Alla ställena ligger på Rörstrandsgatan. Hit går vi ofta.”
K-G Hagström, 74, Vikingagatan:

”Mellqvist kaffebar på Rörstrandsgatan är min favorit. Där är kaffet riktigt, riktigt bra. Jag har faktiskt inte suttit ute ännu.”
Jennie Lorentzon, 30, Tomtebogatan:

”Xoko på Rörstrandsgatan har gott kaffe och spännande fika. Jag tycker det skulle kunna vara fler uteserveringar överlag här.”