I Vegasmaskinernas rike

Adrian Uljanic har svängt förbi restaurang Botvid för att spela upp ”lite smågrus”. Numera sätter han en gräns på 200 kronor per gång. ”Jag har blivit bränd”.
Adrian Uljanic har svängt förbi restaurang Botvid för att spela upp ”lite smågrus”. Numera sätter han en gräns på 200 kronor per gång. ”Jag har blivit bränd”.
Vegasmaskinerna regerar i Botkyrka. Ingenstans i landet spelas det för så mycket pengar som här.

– Jag spelar tills pengarna är slut. Vad skulle jag annars göra på dagarna, säger pensionären Milos Petrovic.

Han står lite bakom och tittar på när Hasse spelar. På en månad bränner Milos Petrovic 2 000-3 000 kronor och när han inte har några pengar kommer han hit ändå.

Det är bara några dagar efter löning och vid Vegasmaskinerna på Tjuren Bravo i Hallunda är det fullt. Folk står och hänger. Väntar på sin tur.

– Jag skulle gå och handla egentligen. Men så stannade jag till här. Det var klockan ett och nu är den tre, säger Hasse, langar in ännu en hundralapp och pekar med tummen bakåt.

– Där borta står kassarna.

Vid maskinen intill dubblar Alex en vinst på 60 kronor till 120. Han dubblar igen, misslyckas och vinsten uteblir. Alex brukar gå hit på rasten, några gånger i veckan.

– Jag spelar tills pengarna är slut, för att fördriva tiden.

I Botkyrka finns 72 Vegasmaskiner. I snitt spelades det på förra året för 2,32 miljoner kronor per maskin, enligt Lotteriinspektionen. Siffran är högst i landet. Sammanlagt spelade Botkyrkaborna på Vegas för drygt 168 miljoner kronor 2012.

Enligt Saber Mehdizadeh, terapeut som jobbar med spelberoende i Botkyrka, förklaras det stora spelandet av en ung befolkning, många arbetslösa, sjuka och barnlediga.

– Men inte av etnisk bakgrund. Man trodde förut att det var en faktor, men det har inte gått att bekräfta. Fattigdom, däremot, bidrar till ökat spelande.

Inne på restaurang Botvid är det också kö till de tre maskinerna. I övrigt är det tomt. Här är spelarna äldre och stämningen inte lika social.

Adrian Uljanic har stannat till för att spela bort några tjugor som han hade löst i fickan.

– Ibland vinner jag. Oftare när jag spelar för småpengar än när jag går in för att vinna. När pengarna börjar sina byter jag till poker och spelar för enkronor. Ibland är det kul att bara sitta och trycka, säger han.

Ett par gånger i veckan brukar han spela. Aldrig för mer än 200 kronor. Det är en regel han håller stenhårt på efter en händelse för tre år sedan.

– Jag hade fått en tvåveckorslön kontant i handen, 4 000 kronor. Jag stannade till vid ett ställe i Täby och spelade bort allt på en Vegasmaskin. Jag gick därifrån med en hemsk känsla i magen.

Saber Mehdizadeh tvekar inte på sin inställning till Vegasmaskinerna.

– Det är ett intensivt spelande som man fastnar i. Det farligaste som vi känner. Utöver att de skapar beroende blir folk psykiskt sjuka, begår brott och orkar inte behålla sina jobb. Nästan 90 procent av familjerna spricker.

– De borde förbjudas.

Milos, Alex, Hasse och alla de andra spelarna håller med. Maskinerna borde tas bort. Eller som Hasse konstaterar efter att ha bränt en hundralapp på två minuter:

– De är förjävliga.

Fakta

Sveriges överlägset största spelform

Vegasmaskinerna drivs av Svenska spel och är landets största spelform. De 6 600 maskinerna omsatte förra året 7,3 miljarder kronor, nästan dubbelt så mycket som V75-spel. Cirka fem miljarder går tillbaka till spelarna.

Slumpen styr vid varje nytt spel. Ingen information om spelhistorik sparas i maskinerna. Högsta insatsen per spel är 5 kronor. Maxvinsten är 500 kronor.

I maskinerna finns ett antal olika poker-, nummer- och hjulspel.

Det krävs serveringstillstånd för att få ha Vegasmaskiner. Restaurangen får 35 procent av vinsten.