I Vittraskolan firades FN-dagen på 26 språk

På Vittraskolan i Rösjötorp firades FN-dagen med sång, dans och mat från 30 olika länder.

– Det handlar om att alla ska känna stolthet över sitt ursprung, säger rektorn Dominique van Donninck.

I torsdags firades FN-dagen över nästan hela världen och den 24 oktober är urtypen för en temadag med internationell prägel.

På Vittraskolan i Rösjötorp i Sollentuna var firandet ovanligt internationellt.

Inte mindre än 26 språk och 30 nationaliteter förenades i ett två timmar långt program där ämnen som fred och mänskliga rättigheter tog sig uttryck genom sång, dans och tal. Och massor av mat, förstås.

– Det är en jätterolig dag. Jag är mest sugen på att smaka på kakorna och tårtorna, säger Charlotte i årskurs två.

På de digert uppdukade bufféerna fanns inte bara kakor och andra sötsaker, utan också mat i alla dess former. Kyckling från Filippinerna, ärtsoppa från Holland, saffransris från Iran och ett rejält fat med älgköttbullar på ett blågult underlägg. För att nämna en bråkdel av läckerheterna.

Men det är inte bara för maten och sången och dansen och de fina kläderna – många föräldrar kom till den knökfulla aulan i sin respektive nationaldräkt – som de firade FN-dagen.

– Det är för att man ska komma ihåg att man måste hjälpa alla barn som behöver hjälp, säger Eliana i årskurs fem som precis kommit ner från scenen efter att hon hållit ett tal om FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

FN-dagsfirandetVittra Rösjötorp har inte alltid haft dessa monumentala proportioner. Det började med små firanden i de enskilda klasserna, men växte med åren efter positiv respons och påtryckningar från föräldrarna, berättar Dominique van Donninck:

– Vi har så många olika nationaliteter och kulturer här på skolan, så det ligger elever och föräldrar varmt om hjärtat.

Uppträdanden, sång och dans och en massa olika sorters mat bjuds på Vittraskolan i Rösjötorp under FN-dagen.

Fakta

Elever skickade tranor till Japan

FN-dagen firades på flera håll i Sollentuna.

På Gillbo skola har eleverna vikt 1 000 papperstranor och skickat dem till Hiroshima. Manifestationen, till minne av den japanska flickan Sadako Sasaki som dog efter atombombningen under andra världskriget, är en protest mot krig med atomvapen och kemiska vapen.

På Arena Satelliten firades FN-dagen med föreläsningar och musikuppträdanden på temat mod.