ANNONS

Ibbe Q. går i sin bror Aimans fotspår

Ibbe Qabli har gjort en hyllningslåt till sin mörade bror Aiman.
Ibbe Q. på samma bänk som Aiman satt i videon till låten "Jag lever".
Ibbe Qabli har gjort en hyllningslåt till sin mörade bror Aiman.
Ibbe Q. i Tumba där han numera bor.
För ett år sedan, natten mot julafton, knivhöggs Aiman Qabli till döds i Alby. Hans lillebror, Ibbe, planerade redan då en hyllningslåt till sin förebild. På årsdagen släpptes den.
ANNONS

Jag var hemma midnatt med min syrra och min mor, får jag höra massa rykten på nätet om storebror, dom sa han blev knivhuggen, fatta, kniv i genom sitt hjärta, fick mitt hjärta klappa. 23 december, det stämmer det är aldrig vi som bestämmer när vi ska gå eller sättet vi kommer gå.” Så börjar Ibbe Q.s hyllningslåt ”Kom hem” till sin fem år äldre mördade bror Aiman.

– Det var så jag fick veta det, mamma fick samtal om att han låg på sjukhus. Senare ringde en granne och snacka att folk skrev en massa ”vila i frid” på Instagram. Jag blev förbannad och trodde han skämtade. Jag kommenterade till och med det där inlägget ”sluta skämta”, berättar Ibrahim Qabli om natten mot julafton när hans storebror och förebild knivhöggs såpass svårt att han dog av skadorna.

Vi träffas efter skoltid i ett kallt Tumba. Han är 16 år, pluggar upp sina betyg för att kunna söka in på estetiska programmet med inriktning på musik. På Aimans årsdag släppte han låten ”Kom hem” som i skrivande stund närmar sig 90 000 visningar på youtube.

– Jag bestämde mig för att göra det här direkt när han dog, jag har jobbat med det i ett sträck i ett år, berättar han som började hänga med Aiman som backup när han gjorde spelningar. Men det var aldrig Aimans idé, Ibbe liknar det mer som att han hängde efter.

– Han ville aldrig att jag skulle hålla på med musik, han var orolig för att jag skulle förändras. Han ville inte att jag skulle bli sån som många rappare blir när de blir kända. Han sa alltid att jag måste sköta skolan och ta hand om mamma, det var det viktigaste. Musiken får komma sen, säger han och berättar vidare om Aimans texter.

– Det ska inte vara någon ”fuck aina”, han rappade om livet. Om jag svor blev han skitförbannad, mina texter följer samma spår, jag är glad över att jag fick hans musik.

Aiman började rappa när han var 14 år, hade släppt flera låtar och hade sin publik när han mördades 20 år gammal. Det var tack vare hans kontakter och Ibbes kontaktperson, som han mer liknar vid en bror, som lillebrorsans hyllningslåt också blev en proffsig slutproduktion.

Blir det något album?

ANNONS

– Det är folkets makt. Säg att jag släpper en fem-sex låtar och om folk verkligen gillar dem så kan det bli ett album. Men det beror på om folk tycker om det jag gör, svarar han.

På låten ”Kom hem” gästar Nadja K, i de kommande låtarna finns även Aiman med.

– Det finns flera låtar Aiman gjorde som inte blev klara. En låt jag gjort nu ”ibbe Mannen” har han lagt refrängen på. Han lever kvar.

Ibbe Q. rappar en snutt av låten ”ibbe Mannen” som kommer att släppas inom några månader.

Efter att ”Kom hem” släppts så har Ibbe hyllats och videon delats bland artister. Han har flera uppträdanden inplanerade och i veckan föreläste han i Husby. Där det hölls minnesstund för 15-åriga Robin som sköts till döds utanför sin port för ett år sedan.

Men när det kommer en spelning i Stockholm är oklart.

– Folk hör av sig från Göteborg, Växsjö, Uppsala det är fler utanför Stockholm än här. Och från Finland! Det är jättekonstigt.

Men så var det ju det där med Aimans uppmaningar, om vad som är viktigast att satsa på, hur hinner du med?

– Jo, jag behöver ju lägga tid på skolan. Jag vill göra min bror stolt, säger han allvarligt.

Tiden rinner ut och vi lämnar Tumba gymnasiets fritidsgård där vi fått sitta för intervjun.

– Kom ihåg vem som lärde dig att gå! säger en av fritidsledarna efter att ha skojat om en autograf.

Ibbe Q. är redan ett namn och han har lyckats med hyllningen till sin förebild.

– Det har varit jobbigt men jag ville uppfylla min brors drömmar. Och jag lyckades.

Läs mer om mordet på Aiman:

Polis söker Aimans mördare

Manifestation till minne av Aiman

Fängelse för grov misshandel och vållande till annans död

ANNONS