Min lokala hjälte

Ica i Hagsätra först med gratis matkassar för minskat svinn

Ica Hagsätra
Johanna Sjöholm och Janna Pikkarainen på Ica i Hasätra hoppas slippa slänga mat framöver.
Istället för att kasta bra mat delas den ut gratis till dem som behöver. Det är idén bakom Food2change.
Första butik i Stockholm att haka på konceptet är Ica i Hagsätra.
– Jag hoppas att fler butiker hoppar på det här, säger Johanna Sjöholm, färskvaruchef.

Matmissionen i Rågsved blev en succé den korta tid butiken fanns innan den brann ner. Ungefär samma idé ligger bakom organisationen Food2change: Att minska matsvinnet och samtidigt underlätta för dem som har en tajt budget.

Organisationen startade i maj och hittills har de hållit till i Västerås och Kumla. De fick upp ögonen för Ica i Hagsätra genom ett Facebookinlägg.

– Vi gjorde en stor beställning på laktosfri mjölk och trodde att det skulle gå jättemycket, men det gick ingenting. Jag stod med 150 liter mjölk och lade upp ett inlägg på vår Facebooksida där jag efterlyste organisationer som kunde komma och hämta. Food2change såg inlägget och hörde av sig, berättar Johanna Sjöholm, färskvaruchef på Ica Supermarket i Hagsätra.

Snabbt kom de överens om att samarbeta.

Food2change fungerar så att den som tjänar som mest 13 000 kronor i månaden före skatt kan bli medlem. Som medlem betalar du 400 kronor om året och får hämta ut en gratis matkasse värd 200 kronor i veckan.

– Det kan vara fattigpensionärer, sjukskrivna, arbetslösa eller människor som jobbar deltid. Man behöver inte skicka in pappersdokument för att bli medlem hos oss. Det räcker att fylla i vårt medlemsformulär. Vi väljer att lita på människor, säger Anna Lindbäck, en av tre grundare till Food2change.

Sedan skänker butiken varor som annars skulle kastas. Det kan vara färskvaror som närmar sig bäst före-datum eller precis har passerat, buckliga konserver eller förpackningar där etiketten åkt av.

– Det är fullgoda varor, men kunderna köper dem inte, säger Johanna Sjö
Den 1 november är det premiär i Hagsätra. Klockan 17.30 kommer matkassarna att delas ut.

– Medlemmen kommer hit med en tygkasse och vi packar den full med varor. Vi kallar våra medlemmar för hjältar. De är hjältar som är med och minskar matsvinnet, säger Anna Lindbäck.

På Ica i Hagsätra hoppas man inte behöva slänga något alls framöver.

– Jag som har hand om färskvarorna ser hur mycket som slängs och får ont i magen av att slänga saker som är helt okej, det är bra mat. På det här sättet kan vi samtidigt hjälpa dem som har det dåligt ställt. Jag hoppas att fler butiker hoppar på det här i Stockholm. Det är jätteviktigt att alla hjälps åt, tillsammans kan vi vinna kampen om matsvinnet, säger Johanna Sjöholm.