Ica i Rudboda har det trångt och under drygt ett decennium har butiken velat få till en utbyggnad. I samband med att man bygger om torget har staden även haft planer på att göra mer plats för butiken. Det hela har dock dragit ut på tiden.

I somras låg det senaste förslaget till detaljplan ute på samråd. Efter att ha tagit del av Icas synpunkter har representanter för C, L och KD skrivit en debattartikel som publicerats i Lidingö Nyheter.

”Denna butik, som är en av de mest besökta på Lidingö, står nu inför ett hot”, skriver de och pekar på att butiken riskerar att behöva stänga.

Fel siffra

Den utbyggnad på 250 kvadratmeter som det har talats om räcker inte, menar partierna. Men siffran i debattartikeln är fel, i själva verket rör det sig om 200 kvadratmeters utbyggnad på marknivå och 250 kvadratmeter på taket – alltså sammanlagt 450 kvadratmeter.

– Vi har slarvat lite och inte läst samrådsförslaget tillräckligt noggrant, säger gruppledaren Suzanne Liljegren (L).

– Men det är fortfarande alldeles för litet. Utrymme på taket är dessutom märkligt. Butiken behöver inte personalutrymmen utan de vill ha en ordentlig utbyggnad.

Tänker du fortsatt att butikens framtid är hotad, sett till siffran inte stämmer?

– Vi har utgått från Icas uppgifter i samrådsförslaget och de har nog läst planförslaget bättre än oss.

Frustrerande

I planförslaget föreslogs att Ica-butiken får cirka 1 250 kvadratmeter bruttoarea.

I dag har butiken 680 kvadratmeter brutto.

I sitt yttrande skriver Ica-handlarna att det har varit ”enormt frustrerande” att vänta ett tiotal år på att förverkliga sin potential. De skriver även att de inte ser någon ljusning och behöver en ny butikslokal på minst 1 500 kvadratmeter för att leverera det Lidingöborna vill ha.

”Man letar konflikter”

Men förslaget är inte färdigt, menar kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

– Debattartikeln handlar om att leta efter konflikter. En av förutsättningarna för hela arbetet med Rudboda är att butiken som är så populär ska kunna utvecklas, säger han.

– Detaljplanen är under arbete. Vi arbetar i nära dialog med Ica fastigheter som är vår hyresgäst för att komma fram till ett bra förslag.

Ica väntar med kommentar

Icahandlaren Per Nilsson vill inte säga så mycket innan mötet han ska ha med staden nästa vecka.

– Rykten sprids, jag tycker inte att vi ska uttala oss innan vi vet vad som gäller.

Men ni behöver mer yta?

– Ja, för framtiden behöver vi det. För att kunna leva upp till nya krav på sophantering och annat. Förslaget i planen som varit ute på samråd är för kortsiktigt.

En reviderad variant av planförslaget kommer att finnas tillgänglig för granskning, troligen före vintern.