ID-kapare provkörde bilen och försvann

Hampus Hallsten pratade med biltjuven och tyckte att han verkade vara en seriös person. När "köparen" varit borta i nästan en halvtimme anade Hampus och hans kollegor oråd.
Hampus Hallsten pratade med biltjuven och tyckte att han verkade vara en seriös person. När "köparen" varit borta i nästan en halvtimme anade Hampus och hans kollegor oråd.
Den stulna bilen Audin.
Den stulna bilen Audin.
Mannen som klev in hos Bilcity förra lördagen var intresserad av en Audi S6.

Han tog en provtur men kom aldrig tillbaka. Senare visade det sig att körkortet var falskt med kapad identitet.

Bedrägeribrotten av den här typen har blivit ett allt vanligare brott i Stockholm.

Händelsen inträffade förra lördagen på bilhandlaren Bilcity på Rinkebyvägen.

– Det var en man som bad om att få köra en Audi S6 vi hade inne. Vi stod och pratade lite innan och han verkade som en potentiell köpare, säger Hampus Hallsten, säljare på Bilcity.

Enligt företagets rutiner vid provkörning tog man en kopia på mannens körkort innan mannen, som uppskattas vara i 25-30-årsåldern, gav sig iväg.

– När det hade gått en halvtimme och det närmade sig stängningsdags hade han fortfarande inte kommit tillbaka. Då förstod vi att något inte var helt rätt, säger Hampus Hallsten.

Det visade sig dessutom att mannens körkort var falskt – identiteten var kapad.

– Men det var han på bilden, det såg ut att vara ett riktigt körkort, säger Hampus Hallsten.

På Bilcity har man varit förskonad från den här typen av brott tidigare. Men Hampus Hallsten tror inte att den är brottstypen är ovanlig.

– Man hör lite titt som tätt från andra i branschen att de blir drabbade av sådant här, säger han.

Händelsen har polisanmälts. Men enligt Janne Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter, är den här typen av brott svåra att utreda.

– Ja, i och med att de använder kapade identiteter är det inte så lätt att spåra, säger han.

Ofta vill man tjäna pengar på bilen, säger Janne Olsson.

– Syfet kan se olika ut, men grundprincipen är att man vill omvandla fordonet till kontanta medel. Inte osannolikt lämnar de här bilarna också landet, säger han.

Enligt Larmcentralen, som efterlyser saknade fordon, har den här typen av brott ökat de senaste åren, Stockholm är särskilt utsatt.

Fram till mitten av november förra året efterlystes 574 bedrägerirelaterade bilar i landet. 258 av dessa är ännu inte återfunna.

– Sedan är statistiken för helåret 2015 inte helt sammanställd än, säger Åsa Sönnerby, kommunikatör på Larmcentralen.

Audi S6 är en vanlig bil vid rån. Men i det här fallet tror inte Janne Olsson att gärningsmannen tagit bilen med ett sådant syfte.

– Eftersom gärningsmannen lämnat fram en bild på sig själv och befunnit sig på platsen är chansen stor att någon kan identifiera honom. Därför skulle jag inte tro att han tänker använda bilen till ett sådant syfte. Då är man mer försiktig och vill undvika risken att bli sedd.

Janne Olsson menar att det är svårt för företag att skydda sig mot sådana här brott.

– Man bör ju göra sina medarbetare medvetna om att den här typen av brott förekommer. Samtidigt är det ju den mänskliga faktorn, är det en presumtiv kund måste man ju låta kunden testköra bilen, säger han.

Sedan rekommenderar han också företagen att skaffa övervakningskamera.

– Det är relativt billigt och då har vi i alla fall en bild att gå på, säger Janne Olsson.