Min lokala hjälte

Ida från Bromma hemma efter äventyr på Atlanten

Ida Mobäck såg segelfartyget Star Flyer i Stockholm förra året, sökte jobb och fick det.
Ida Mobäck såg segelfartyget Star Flyer i Stockholm förra året, sökte jobb och fick det.
15 meter höga vågor ute på Atlanten. Brommatjejen Ida Mobäcks tjänstgöring på segelfartyget Star Flyer blev ett äventyr.

– Vågorna på Atlanten var både bäst och värst, säger hon.

I januari i år gick 24-årige Ida Mobäck, som studerat till sjöbefäl i Göteborg, ombord på segelfartyget Star Flyer i Costa Rica.

Ett minst sagt imponerande skepp. Star Flyer är 111 meter lång, har fyra master som når 69 meter över däck och 3 365 kvadratmeter segel. I förra veckan steg Ida av i Stockholm. Då hade Star Flyer seglat längs med Nicaraguas och Costa Ricas kust, tagit sig ut på Atlanten via Panamakanalen och därefter korsat havet och nått Europa och Hamburg.

– Jag såg fartyget ligga inne i hamn i Stockholm förra året och då bestämde jag mig för att söka arbete ombord på båten, berättar Ida Mobäck som hade ansvaret för bland annat underhållningen ombord.

Att korsa Atlanten var det största äventyret. Ett rejält oväder som gav 15 meter höga vågor gjorde att ankomsten till Europa försenades med fem dagar.

Det blev stor uppståndelse bland passagerarna.

– Många var seglingsfantaster som tyckte att det var häftigt att få uppleva så kraftig vind, berättar Ida Mobäck och visar båtens kraftiga lutning med handen. Det var några i besättningen som blev sjösjuka men passagerarna klarade sig bra.

Fartyget, som ägs av svenskar, tar ombord 170 passagerare. De flesta var amerikaner men också tyskar, fransmän och andra nationaliteter fanns ombord.

Under en kortare tid fick fartyget också besök av kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia.

– Star Flyer väcker stor uppmärksamhet vart man än kommer. Det är många som tar foton och tycker att den är jättehäftig.Känslan att efter en månad på Atlanten åter se land var speciell, berättar Ida Mobäck.

– Alla på båten ville gå av med en gång. Det var lite av en befrielse att åter känna fast mark under fötterna.

Trots att det bara har gått några dagar sedan hon gick i land i Sverige har hon redan hunnit påbörja ett nytt arbete. Den här gången på Strömma kanalbolagets turistbåtar.

– Det är lite annorlunda, helt klart, men Stockholm är fint på sommaren, säger Ida Mobäck och ler när hon sitter och tar igen sig efter en arbetsdag på den lilla sightseeingbåten M/S Delfin IV.

– Men jag känner mig redan sugen på att ge mig ut på en längre resa igen. Det kändes väldigt tomt när jag stod på kajen och såg Star Flyer segla iväg och försvinna.