ANNONS

Ett modeunder – i källaren

”Det är skönt att ha ateljén i Högdalen. Det är gott om plats till bra pris.”
”Det är skönt att ha ateljén i Högdalen. Det är gott om plats till bra pris.”
Ida Sjöstedt håller just nu på att göra nästa års höstkollektion.
Ida Sjöstedt håller just nu på att göra nästa års höstkollektion.
Efter universitetsexamen flyttade designern Ida Sjöstedt från Enskede in i ett källarutrymme i Högdalen. Nu firar hon tio år som en av svenskt modes största profiler. Och fortfarande är hon källaren i Högdalen trogen.
ANNONS

I en anonym källarlokal bland bostäderna i Högdalen huserar ett av frontnamnen på den svenska modescenen: Ida Sjöstedt.

– Det är skönt att ha ateljén här i Högdalen. Det är gott om plats till ett bra pris, säger hon.

Utrymmet tycks behövas, för där det inte står klipp- och tillskärningsbord finns det i stället böljande volanger, kartonger, tygrullar av alla tänkbara slag och provplagg.

Hon har precis börjat arbeta med nästa års höstkollektion. Intensiva arbetsmånader är att vänta för i slutet av januari när Stockholms modevecka startar måste hela kollektionen vara färdig – med en tydlig Ida Sjöstedt-stil.

– En journalist kallade en gång min stil för smakfull kitsch. Jag tycker att det summerar vad jag gör på ett bra sätt. Det ska vara lekfullt, nästan i gränslandet till kitsch, säger hon.

I ateljén i Högdalen har Ida Sjöstedt arbetat ända sedan hon startade sitt eget märke 2001. Allting började dock ännu tidigare. Redan när hon växte upp i Enskede kom hon i kontakt med sömnad genom sin mormor och en av sina kompisars mamma som var riktigt vass vid symaskinen.

– Så när jag var tio år började jag ta sykurser hos min bästa kompis mamma en gång i veckan.

Så småningom började Ida läsa herrskrädderi på St Görans gymnasium på Kungsholmen innan det bar iväg till London för designstudier på University of Westminster. När hon flyttade hem till Stockholm igen för drygt tio år sedan hamnade hon alltså i källarlokalen i Högdalen.

Då huserade förutom Ida även en textilförening och andra designers i källarlokalen. Men i takt med att hon har blivit ett alltmer etablerat designernamn i Sverige har de andra flyttat ut, och i dag är bara hennes verksamhet kvar i källaren.

ANNONS

– Egentligen tycker jag att det är ganska tråkigt med ekonomi och sådant som krävs för att driva företag. Men anledningen till att jag fortsätter att vara egen är att det är så kreativt. Det är vansinnigt lustfyllt att få lov att vara som jag är, säger Ida Sjöstedt.

När Lokaltidningen Mitt i besöker ateljén i Högdalen står hennes två anställda Andreas och Matilda lutade över tillskärningsbordet och arbetar med en måttbeställd brudklänning. För ett drygt år sedan bestämde sig Ida för att även sy upp klänningar på beställning och startade etiketten Ida Sjöstedt couture.

– Det kom sig av en naturlig utveckling. Det var privatpersoner som hörde av sig och ville ha en brudkänning uppsydd. Samtidigt började jag känna mig lite dubbel inför att mode ska konsumeras så snabbt. En uppsydd brudklänning behåller de flesta hela livet. Det är väldigt skönt att få göra något så bestående.

Det är skönt att ha ateljén här i Högdalen. Det är gott om plats till ett bra pris.

Fakta

Ida Sjöstedt har vunnit ”Guldknappen”

Designern Ida Sjöstedt, 35, är uppvuxen i Enskede och bor i dag på Södermalm.

Driver sedan 2001 ett självbetitlat klädmärke som har sin ateljé på Sjösavägen i Högdalen.

Sedan 2010 har hon även den mer lyxigare måttbeställda etiketten Ida Sjöstedt couture

Vann tidigare i år ”Guldknappen Läsarnas pris”, av Damernas Värld.

I januari presenteras höstkollektion som hon nu arbetar med.