ANNONS

På Idala väcks den konstnärliga genen till liv på ålderns höst

Idala, konst, Danderyd
Ove Håkansson har arbetat länge med att få till rörelserna i askmolnet över vulkanen.
Seniorer på Idalagården i Stocksund fick besök av en konstnär som fick kreativiteten att flöda. De fick alla känna på hur det var att bli konstnär för en dag.
– Jag hoppas att vi får göra det här fler gånger, säger Ove Håkansson.
ANNONS

Eldsprutande vulkan, pulserande kroppspulsåder och ett livsöde under ett olivträd i Toscana. Det är vad några av de målningar som står på Idalagården i Stocksund föreställer.

Under en dag fick seniorerna på Idalagården i Stocksund besök av en konstnär. Resultatet – vackra målningar med personliga berättelser i storformat.

Maud Wahlqvist är precis färdig med sin målning. Hon pekar på ett olivträd och under trädet syns ett par ledsna ögon. Det är något av ett självporträtt.

– Det här är min favoritplats på hela jorden. I en olivlund i Toscana och jag är ledsen över att inte vara där, säger hon.

Ulla-Greta Lindberg sitter vid ett bord och dricker kaffe, hon ropar till Maud.

– Är du fel plats vännen?

– Ja, men snart åker jag ner till mitt kära Florens igen. Det brukar bli tre resor om året, svarar Maud.

Idala, konst, Danderyd

Maud Wahlqvist längtar till Florens och olivlundarna.

Bjudit in en konstnär

Ingegerd Korning är föreståndare på Idalagården. Genom ett samarbete med ABF seniorakademin har Ingegerd lyckats bjuda in en konstnär, Katti Öhlin, som håller en dagslång kurs med seniorerna.

ANNONS

– Jag försöker få fram till de som är nybörjare att man ska hitta sin magkänsla och att det ska vara kravlöst, säger Katti Öhlin och visar upp ett papper med krumelurer på.

Krumelurerna är en uppvärmning som Katti kallar för linjeövning.

– Jag vill att man ska släppa tanken och bara låta handen jobba. Det ska inte bli något och när man lyckas koppla bort alla tankar hittar man något inom sig. Då är man inte rädd längre och det kreativa tillåts ta plats.

Idala, konst, Danderyd

Katti Öhlin är nöjd med hur dagen blev.

Från nybörjare till proffs

Alla på Idala är inte helt nybörjare inom konsten. Ove Håkansson har för länge sedan gått en dag i veckan på konstfack och lärt sig teckna. Han har valt att måla en vulkan.

– Jag ville göra något med lite action. Men jag är osäker på om jag ska ha mer svart i botten, säger han.

Katti kommer förbi Oves vulkan och ger honom beröm. Ove skiner upp.

– Vad bra du fick till rörelsen i askmolnet, säger hon.

Sedan får han råd av Katti. Det blev mer svart i botten.

Det är underbart att bara gå loss med all färg

Ann-Mari Winell

Bredvid Ove står Ann-Mari Winell och har en jätterolig dag. Hon har tidigare målat småskaligt hemma och så går hon på en ikonkurs.

– Jag har aldrig gjort något så här stort. Det är underbart att bara gå loss med all färg, säger Ann-Mari Winell.

Den som tittar noga kan urskilja ett ansikte mitt i hennes tavla. Det kan vara en bebis och symbolisera början på ett nytt liv. Och vem vet, kanske uppenbarar sig ett nytt liv för någon av seniorerna på plats. Med konsten i fokus.

Både Ingegerd och Katti kommer att försöka göra något liknande igen. De har sett glädjen i ögonen på de medverkande under dagen och flera av seniorerna har lämnat önskemål om att få göra det här igen. Och igen. Och igen.

Idala, konst, Danderyd

De målar främst med akryl. I bakgrunden står Ann-Mari Winell och bättrar på sin målning.