Idéhusmodellerna vandaliserade – igen

Under hela våren har bibliotekets utställning blivit vandaliserad.
Under hela våren har bibliotekets utställning blivit vandaliserad.
”Ner med idéhuset”. ”Fel plats”.

Klottrare har gett sig på bilderna på utställningen om det omdiskuterade idéhuset på biblioteket i Tullinge.

Vid flera tillfällen på kort tid har utställningen vandaliserats.

– Det är någon form av protest, verkar det som. Vi vet inte om det är samma person eller flera. Men så fort vi har satt upp en utställning blir den vandaliserad, säger Helena Berhan, enhetschef på biblioteket.

Under hela våren har informationsskärmar­ och affischer med anknytning till det blivande idéhuset blivit nerklottrade och nerrivna i Tullinge biblioteks lokaler. De senaste veckorna har en modell av idé­huset utsatts för skade­görelse och hela utställningen har vandaliserats.

– Vi har polisanmält skade­görelsen. Det blir dyrt att restaurera modellen och återuppbygga utställningen. Modellen kan kosta upp emot 25 000 kronor att laga, och själva utställningen i övrigt blir också kostsam att fixa, säger hon.

Utställningen finns på biblioteket för att informera medborgarna om det kommande bygget av idéhuset. Men även annan information från biblioteket har tidigare­ under våren blivit utsatt för liknande vandalisering.

– Det är alltid riktat mot idéhuset. Även om vi sätter­ upp en affisch som informerar om något annat, så klottrar någon ”ner med idé­huset” på den, säger Helena­ Berhan.

– För oss i personalen känns det såklart obehagligt, det är olustigt att behöva ha det så här. Vi har fått uppgiften att sätta upp utställningen eftersom idéhuset har röstats igenom, säger hon.

De största motståndarna till idéhuset har genom hela processen varit Tullinge­partiet.

– Tullingeborna har länge sagt vad de tycker om idéhuset: att det är på fel plats. Vi tror att det kommer att märkas när det väl byggs. Men vi kan såklart inte stödja­ vandalisering på något­ sätt. Detta är absolut fel sätt att protestera på, säger­ Anders Thorén (TUP).

Just nu pågår diskussioner om hur säkerheten kan förstärkas kring biblioteket och utställningen, för att motverka att liknande vandalisering­ sker i fram­tiden.