Idolscenen är äntligen Miriams

Miriam Bengtssons närvaro på scen får Idol-juryn att jubla. Men Solnatjejen måste hålla sina nerver i schack.

– Jag har inte världens bästa självförtroende och blir jättenervös.

Lokaltidningen Mitt i når Miriam mellan repetitionerna inför fredagsfinalen. Hon nyser, är lite förkyld, men taggad till tänderna. Att vara förberedd är a och o.

– Jag övar, övar, övar. Det ska sitta i ryggmärgen, allt från dans och sång till att ha koll på kameror. Då vet jag att det inte går fel när jag blir nervös.

För det blir hon, även om hon döljer det väl med sin säkra sång och färgsprakande stil. Men det är, tvärtemot vad man kan tro, inte juryn som är problemet.

– Det handlar mer om att vilja bli omtyckt. Jag har inte världens bästa självförtroende och blir jättenervös på scen. Men då får jag peppa och intala mig själv att jag förtjänar att vara med Idol.

Det har nämligen varit planen sedan programmet drog igång 2004. Från tv-soffan drömde Miriam om att en gång själv stå i rampljuset. Så fort hon fyllde 16 år stod hon inför juryn första gången.

När hon nu kom med i Idol i år genom ett av juryns wild cards, var det fjärde gången gillt för Miriam. Tajmingen var perfekt.

– Jag tog studenten i våras och hade inget jobb. Det kändes så rätt när jag kom med. Musik är allt för mig. Jag har alltid velat bli artist och Idol är en chans till en sådan karriär.

Hur vinner man då hela klabbet? För Miriam finns bara ett sätt.

– Jag kan bara köra mitt race. Jag vill bjuda på en bra show, göra tittarna glada och få dem att dansa.

Miriam är utbildad på Kulturama i Hammarby sjöstad och har tagit klasser i dancehall på Blue Hill i Solna.

Men även om Alexander Bard kritiserat henne för att vara en ”sjungande dansare” är det desto vanligare att juryns superlativ inte räcker till på fredagskvällarna. Anders Bagge ”dog sötdöden” häromveckan och Laila Bagge har kallat hennes scennärvaro ”magnifik”.

Men verkligheten har svårt att komma ikapp, trots att Miriam skriver autografer och kärleksbombas av tusentals fans på Facebook och Instagram.

– Jag kan inte fatta att jag är med om det här!

Fakta

Joggar gärna i Hagaparken

Namn: Miriam Bengtsson Jammeh.

Ålder: 19 år.

Bor: Med mamma i Hagalund.

Om idoljuryn: Jag gillar alla! Bard är helt egen, Laila gillar mig och Bagge är så gullig.

En ledig dag i Solna: Då tar jag en joggingtur i Hagaparken, det är sjukt vackert där.