Idrottandet hittar nya vägar i Vallentuna

Full fart på Parkourlägret i Bergstorpsskolan i Viggbyholm.
Full fart på Parkourlägret i Bergstorpsskolan i Viggbyholm.
De senaste åren har det siats om att föreningslivet är på utdöende i Sverige. Något som märks av i Vallentuna där färre unga söker till organiserad föreningsidrott. Samtidigt hittar idrottandet nya former.
- Framtidens idrott kommer att vara mycket mer för att motionera, inte tävla, säger Johan R Norberg, idrottsforskare.

Sedan 2010 minskar antalet deltagartillfällen i Vallentunas idrottsföreningar bland unga mellan 13 och 20 år mer än i övriga landet. Förra året deltog genomsnittstonåringen i 20 organiserade idrottstillfällen på ett år, enligt kommundatabasen Kolada.

Unga rör på sig mindre – det är ett faktum. Samtidigt börjar ett nytt rörelsemönster skönjas bland Vallentunas tonåringar.

– Medvetenheten om fysisk hälsa har ökat och det finns ett skönhetsideal att man ska se vältränad ut. Samtidigt vill unga själva styra över sin tid, säger Josef Rosengren, fritidsförvaltningen i Vallentuna.

Ny hall och fler utegym på gång i Vallentuna

Unga deltar mer

Bilden förstärks av idrottsforskaren Johan R Norberg, Centrum för idrottsforskning.

– Vi är mycket mer medvetna idag, hälsoinriktade. I framtiden kommer det att handla mer om att motionera, inte tävla. Man kanske vill skriva upp sig på pass, så man kan styra sin tid, säger han.

För barn upp till 12 år mår föreningslivet fortfarande finfint i hela landet, enligt Johan R Norberg. Det är sedan deltagandet i dippar, men bilden är inte helt mörk.  Ungdomar hittar nya former att motionera och föreningar hakar på trender och tänker nytt.

Parkour – den nya trendsporten

”Det här räddar datorkillarna från att bara sitta stilla” – säger Frida Retsloff

Parkour är till exempel en sport som är poppis i hela Roslagen. Den går ut på att man på olika sätt hoppar, rullar eller klättrar över olika hinder, ofta i urban miljö.  Många utövare har snappat upp sporten via Youtube-klipp eller andra sociala medier.

– Det här räddar datorkillarna från att bara sitta stilla, säger Frida Retsloff, medarbetare vid föreningen Stockholm Sport academy.

Full fart på Parkourlägret i Bergstorpsskolan i Viggbyholm. Foto: Åsa Sommarström

Inspirerad från USA

Föreningen har plockat upp parkouren, men erbjuder även traditionella sporter som fotboll och tennis. Fokus ligger dock på breddidrott, inte elitsatsningar. Dessutom är tanken att föräldrar inte ska behöva engagera sig som tränare eller på något annat sätt. Tränarna är avlönade timanställda. Inspirationen är hämtad från hur föreningslivet i USA ser ut.

– Jag är uppvuxen inom föreningslivet och gillar det. Det är fint att föräldrar ställer upp. Men ser jag på mina föräldrar har de fått slita ganska mycket, säger Frida Retsloff.

Föreningen är inte ansluten till något riksförbund och tar inte emot bidrag. Frida Retsloff säger dock att man bör se över hur man kan nå barn som inte har råd att delta i deras verksamheter.

Om Stockholm Sport Academy är föreningen som drivs mer som ett företag är gymmen företag som  inspireras av föreningslivets grundtankar om den sociala gemenskapen som kitt.

Ny hall och fler utegym på gång i Vallentuna

Allt fler går på gym

Per-Anders Dagborn som driver Sports Club i Vallentuna berättar att hans gym bland annat satsar på klubbrum för att öka vi-känslan. Dessutom öppnar han mer och mer för unga.

Han har även idéer om ett samarbete med Vallentuna gymnasium och bjuda in elever att träna på gymmet.
– Jag gillar föreningsidrott men jag ser gymmen som ett alternativ till föreningarna. Förut fanns det inte så mycket om du inte var tillräckligt bra för att platsa i laget. Jag tycker så synd om dem som inte får vara med, därför ser jag gymmen som en demokratisk träningsform.

Den ekonomiska biten då? Alla kanske inte har råd med gymkort?
– Kommuner har ju alltid subventionerat simning i hallar som drivs av entreprenörer. Man borde kunna bredda den biten. Jag tycker egentligen att man skulle kunna införa ungdomssubventioner för gym om det ekonomiska är ett problem.