Idrottens akademier i Haninge hotade

16-åriga Linn Sellin Viksell flyttade från Sundsvall till Haninge för att boxas.
16-åriga Linn Sellin Viksell flyttade från Sundsvall till Haninge för att boxas.
Fredrika Bremergymnasiets idrottsakademier går med miljonförlust. Basket och cheerleading har redan lagts ned. Nu pågår en utredning som kan bli avgörande för framtiden.

På en vägg i Fredrika Bremergymnasiets stora elevhall hänger en bild på simstjärnan och OS-vinnaren Sarah Sjöström.

– Sarah är vår mest kända elev, säger gymnasiets rektor Robert Aspfors. Hon studerade här i fyra år och det vore en dröm om Sarah vill komma till oss som instruktör i framtiden.

Sarah Sjöström skulle i så fall instruera eleverna i idrottsakademin i simning.

Skolpengen räcker inte

Men det är inte säkert att simakademin finns kvar om några år. Idrottsakademierna blöder ekonomiskt, skolpengen man får för eleverna räcker inte.

Fredrika Bremergymnasiet i Haninge har två typer av idrottsutbildningar på gymnasienivå: riksidrottsgymnasier (RIG) och regionala nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). De vänder sig till elever som vill kombinera gymnasiestudier med elit-idrottsutbildning.

Haninge kommun tvingas årligen skjuta till en miljon kronor för att rädda verksamheten, men det räcker inte. Trots de kommunala extrapengarna var det ekonomiska underskottet för 2015 nästan en miljon kronor. Underskottet har årligen sedan 2012 ungefär varit på den nivån.

Utredning pågår

Med anledning av detta har kommunens utbildningsförvaltning fått uppdraget att ta fram en långsiktig strategi för akademierna. Utredningen ska vara klar i mars i år.

Det finns i nuläget inga planer på att skrota hela akademiverksamheten. Men besparingsåtgärder har redan genomförts. På grund av för få sökande är intaget till basket och cheerleading avslutat. De sista eleverna tar examen i juni 2017, men nu har de inte längre idrott på schemat, utan det handlar enbart om ”vanligt pluggande”.

Robert Aspfors, Fredrika Bremergymnasiets rektor.

– Vi har totalt 190 platser på de olika akademierna, säger Robert Aspfors.

– När vi inte fyller dessa blir det ekonomiskt kännbart direkt. Vi har kvar utgifterna men får inte in lika mycket pengar. Det händer också att elever hoppar av som inte mäktar med att både satsa på elitidrott och utbildning.

Nya avtal

Förutom att lägga ned basket och cheerleading finns också planer på att spara pengar genom att omförhandla avtal med de instruktörer som ”hyrs in” från idrottsföreningar.

– Vi kan välja att skära i avtalen, säger Robert Aspfors. Men om det leder till att instruktörer slutar finns risken att vi förlorar certifieringen för NIU och RIG.

Många av eleverna tycker att de hittat sin drömutbildning och hoppas att akademierna får leva vidare. En av dem är 16-åriga Linn Sellin Viksell som går andra terminen. Hon flyttade från Sundsvall till Haninge för boxningsakademins skull.

– Jag har verkligen kunnat fokusera på boxning. Jag har möjlighet att träna varje dag och har verkligen utvecklats som boxare.

Jordbrokillen Anthony Yigit, nybliven Europamästare i proffsboxning, har ett förflutet som elev på boxningsakademin.

Många försvarare

Fredrika Bremers idrottsakademier har många försvarare. En är Michael Fridebäck (M), andre vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Fridebäck är kritisk till hur den styrande samarbetskoalitionen (S, MP och C) agerar i idrottsfrågor.

– Den politiska majoriteten har inte satsat en krona på idrott och det är otroligt tråkigt.

Michael Fridebäck (M, Gymnasie- och utbildningsnämnden.

Fridebäck menar att idrottsakademierna på Fredrika Bremergymnasiet är mycket viktiga,  även för kommunen i stort.

– Akademierna sätter Haninge på kartan genom att locka elever från hela landet.

 

Fridebäck säger också att han är upprörd över att basketakademin fasas ut.

– Det är fel ände att börja. Basketen har gjort mycket för integrationen, inte minst Haga Haninges tjejsatsning i Brandbergen.

”Fel ute”

Anders Nordlund (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, menar att Michael Fridebäck är fel ute.

– Visst satsar vi på idrott, även ekonomiskt. Exempelvis får idrottsakademierna en miljon kronor extra om året. Men det primära är att bedriva högkvalitativ verksamhet inom ramen för den budget som finns. Nu vill vi reda ut varför idrottsakademierna går med förlust och hur vi kan utveckla dem i ett lokalt perspektiv.

Nordlund bemöter också kritiken mot att basketakademin fasas ut.

– Fridebäck talar om basketens koppling till social integration, men det är inte vad nationellt godkända idrottsutbildningar handlar om. De ska enligt gymnasieförordningen ha en tydlig elitkaraktär.

Lektion/träning för Fredrika Bremers cheerleadingakademi. Arkivbild.

”Det är ett misslyckande”

Nedläggningen av idrottsakademierna för basket och cheerleading beklagas av företrädare för sporterna.

Oscar Jernberg, numera 22-årig spelare i ligalaget Nässjö, pluggade tre år i basketakademin.

– Det är jättetråkigt för basketen i kommunen att utbildningen läggs ned. För mig var det en bra miljö där jag kunde kombinera utbildning med hård träning, säger  Oscar Jernberg som spelade i Haga Haninges P94-lag.

– De flesta i laget gick vidare till basketakademin.

Först ut i landet

2014 var Fredrika Bremer landets första gymnasium med cheerleading på schemat. Det föll sig naturligt då Haninge haft en stark tradition i cheerleading med de framgångsrika klubbarna Power Cheer & Dance och Haninge Cheer Elite.

Men tiden som idrottsakademi blev kort. De sista eleverna går ut i sommar och tills dess har de ingen träning på schemat utan enbart ”vanliga” studier.

– Det är ett misslyckande att akademin inte hålls vid liv, säger Elisa Rostedt, ordförande i Power Cheer & Dance.

Flera avhopp

Rostedt berättar att många sökte till akademin när den var ny, hälften hade landslagsmeriter. Men för ett år sedan var elevantalet nere i sex, sju stycken och det blev flera avhopp.

– Det fungerade inte med samspelet mellan skolan och vårt eget cheerleadingförbund, säger Elisa Rostedt.

– Vi kände inte stöd från förbundet och skolan skötte inte sin del. Som exempel kan jag nämna att vi behövde en matta till träningen, men skolan köpte inte in någon och vi tvingades låna en av en annan förening.

Fakta

Två typer av utbildningar

Det finns två typer av idrottsutbildningar på gymnasienivå: riksidrottsgymnasier (RIG) och regionala nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). De vänder sig till elever som vill kombinera gymnasiestudier med elitidrottsutbildning.

Haninge har flest NIU av alla kommuner i Stockholms län med undantag av Stockholms stad. Man kallar utbildningarna för idrotts­akademier.

Fredrika Bremergymnasiet erbjuder NIU i fotboll, golf, innebandy, orientering, simning och boxning. Dessutom har man ett RIG i karate.

Skolan samarbetar med flera föreningar i de olika idrotterna.

Källa: Haninge kommun

Få koll på veckans viktigaste nyheter. Prenumerera på Mitt i Haninges nyhetsbrev!