ANNONS

Idrottsförvaltningen: ”Finns en möjlighet”

Regniga dagar kan inte Sköndalsskolan ha idrottslektioner på gruset på bollplanen.
Regniga dagar kan inte Sköndalsskolan ha idrottslektioner på gruset på bollplanen.
Idrottsförvaltningen har planer på att anlägga två konstgräsplaner i Farsta fram till 2022, men anser att behovet är större i Kvickentorp än i Sköndal. Samtidigt säger Lars Jilmstad (M), ordförande i stadsdelsnämnden, att stadsdelen ska försöka övertyga sina partikollegor i idrottsnämnden.
– Det vore bra om en konstgräsplan kom till stånd, säger han.
ANNONS

Grönområdet utmed Perstorpsvägen, strax söder om Sköndalsskolan, var tidigare en plats där områdets barn och unga lekte, hade idrottslektioner och spelade brännboll på skolavslutningarna.

I dag byggs bostäder på platsen och elever, lärare och föräldrar önskar nu att förlusten av grönytan ska kompenseras med att gruset på Sköndals bollplan byts ut mot konstgräs – något som föräldrarna Henrik Anemyr och Åsa Nordin formulerat i ett öppet brev till Farstas politiker.

En fråga om behov

Redan 2015, när byggplanerna av radhusen på grönområdet utmed Perstorpsvägen granskades, påpekade idrottsförvaltningen att den förlorade grönytan behövde kompenseras – exempelvis med konstgräs på Sköndals bollplan. Men så blev det inte.

– Det förekom diskussioner, men vi fick ingen skarp fråga på det då, säger Hans Eriksson, idrottsplanerare på idrottsförvaltningen.

På grönområdet utmed Perstorpsvägen byggs nu bostäder och Sköndalsskolans möjligheter till utomhusidrott har minskat.  Bild: Stadsbyggnadskontoret

Enligt Hans Eriksson är det en fråga om behov kombinerat med politikens vilja, som avgör vilka platser som får konstgräs.

ANNONS

– Vad man kan konstatera är att det finns behov av konstgräsplaner i Hökarängen, Fagersjö, Tallkrogen och centralt i Sköndal. Vi tittar vi på att anlägga två stycken i stadsdelen fram till 2022, en i Kvickentorp och den andra skulle kunna hamna centralt i Sköndal. Kvickentorp ser vi som mycket akut, eftersom att Hästhagens bollplan kommer att försvinna.

Hur möjligt är det att Sköndals bollplan blir den andra?

– I och med att vi inte pekat ut exakt var så finns det en möjlighet så klart. Men sedan måste vi få ett beslut från politiken både för Kvickentorp och den andra platsen.

Stadsdelsnämnden ska göra vad de kan

Marken för Sköndals bollplan ägs av idrottsförvaltningen, vilket innebär att ett beslut måste tas i idrottsnämnden. Lars Jilmstad (M), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, säger att stadsdelen ska göra vad de kan för att övertyga sina partikollegor i idrottsnämnden.

– Det är svårt att tycka annat än att det vore bra om en konstgräs- eller multiplan kom till stånd. Problemet är att det inte är stadsdelens mark. Det enda vi i stadsdelsnämnden kan hjälpa till med är att vi tar kontakt med våra partikollegor i idrottsnämnden för att få dem att inse att det här är bra, säger Jilmstad.

Så ni kommer att ta kontakt?

– Helt klart. Och föräldrarnas entusiasm är jag säker på kommer bita även på politikerna i idrottsnämnden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.