Idrottshall i Vinterviken får kritik: ”Kumlabunker”

Ulla Frang anser att idrottshallen förfular grönstråket i Vinterviken.  Foto: Carlos Montecinos
Ulla Frang anser att idrottshallen förfular grönstråket i Vinterviken. Foto: Carlos Montecinos
Fler idrottshallar i söder­ort har länge varit efterfrågade – men den nya hallen i Vinterviken får ändå kritik. Det är utseendet och placeringen det handlar om.

– Hur kan man ställa en Kumlabunker här i vackra Vinterviken, undrar Hägerstensbon Ulla Frang.

Vårsolen värmer och det arbetas för fullt med den nya Vintervikshallen. Exteriören är nu klar, men först i höst beräknas den vara helt klar även invändigt.

Ulla Frang, som har en kolonilott i Vinterviken, är dock långt ifrån nöjd med bygget. Hon liknar den grå plåtbyggnaden med en ”Kumlabunker”. Även andra epitet som ”DDR-byggnad” har nämnts av förbipasserande.

– Det finns ju knappt några fönster, vem har godkänt det här? undrar Ulla Frang, som tycker att grusplanen borde ha lämnats orörd.

Skönhetsrådet gillar inte heller byggnaden.

– Staden säger ju själv att vi ska ha arkitektur i världsklass. Det kan man inte säga att det här är, säger Skönhetsrådets kanslichef Henrik Nerlund.

Skönhetsrådet är kritiskt till att idrottshallen byggs på ”prickmark”, det vill säga mark där byggnader enligt gällande detaljplan inte får uppföras. Det innebär att idrottshallen bara får stå där med ett tillfälligt bygglov i max tio år. Att den ställs just i Vinterviken är olyckligt, menar Henrik Nerlund.

– Det här blir en kloss som täpper till sambandet mellan Trekanten och Vinterviken. Dessutom blir det ett intrång i naturmark när parkeringar ska anordnas.

Det var den borgerliga alliansen som drev igenom idrottshallen innan maktskiftet ifjol, mot de rödgrönas vilja.

Abit Dundar (FP), vice ordförande i stadsdelsnämnden, tycker dock att hallen är ett utmärkt sätt att utnyttja platsen i närheten av den bullrande E4-bron.

– Man måste ju titta på det primära syftet, att göra det möjligt för barn och ungdomar att idrotta. Läget var akut och det här var ett enkelt och snabbt sätt få till en hall. Jag tycker inte att den stör i omgivningen, säger han.

Det har även gjorts försök att liva upp den i övrigt grå hallen. Ett verk av konstnären Carl Johan De Geer täcker en del av kortsidan. Konstverket har dock redan fått konkurrens av icke beställda graffitimålningar.

Fakta

Fullstor plan

Vintervikshallen får en fullstor plan med en spelyta på 20 gånger 40 meter. Golvet kommer att ha markeringar för handboll, minihandboll, basket, minibasket, innebandy och badminton.

Hallen och den nya tillfartsväg som byggs beräknas sammanlagt kosta mellan 35 och 40 miljoner kronor.

Källa: Fastighetskontoret