ANNONS

Idrottshallar står tomma trots akut brist

Regnet är ingenting knattarna i Karlbergs 09:or bryr sig om. Men snart är det för kallt för att träna utomhus.
Regnet är ingenting knattarna i Karlbergs 09:or bryr sig om. Men snart är det för kallt för att träna utomhus.
Hallbristen för barn- och ungdomsidrotten inför vintern är krisartad, enligt klubbarna.

Samtidigt står gympasalar tomma – trots att staden lovat att hålla dem öppna.
ANNONS

På Stadshagens IP regnar det småspik i höstkylan. De 6-åriga knattarna i Karlbergs 09:or klafsar runt efter bollen. Bredvid står föräldrarna och fryser under sina paraplyer.

– I vanliga fall är det nog 20 barn här, men när det regnar blir det färre, säger en av papporna, Christer Eriksson.

Han är en av många föräldrar som oroar sig över bristen på idrottshallar på Kungsholmen – och var hans son ska spela fotboll när det blir vinter och kallt.

Hallbristen är ett rejält problem för idrottsföreningarna. Enligt Pelle Brädefors, klubbchef för Karlbergs BK, har man inför årets vintersäsong fått tillgång till ungefär 19 användbara halltider. De tiderna ska cirka 600 barn mellan 6 och 10 år dela på.

Klubben har också fått förslag från staden på ungefär tio tillfällen som han ser som alldeles för sena för barn i skolåldrarna. Bland annat skulle barnen kunna träna mellan 21 och 22 på en söndag, berättar Pelle Brädefors.

– Då har de redan gått och lagt sig för länge sedan. De skulle somna på planen, skrattar mamman Lucia Da Silva, som också är med på träningen.

”Det är kris både utomhus och inomhus”

Enligt Pelle Brädefors står just nu ungefär 60 barn i kö för gå med i Karlbergs BK:s barnverksamhet.

– Det påverkar hur vi kan bedriva vår verksamhet när vi inte kan växa. Vi har en jättelång kölista. Det är kris både utomhus och inomhus just nu, säger han.

ANNONS

Liknande situationer finns i de andra stockholmsklubbarna. KFUM Central baskets sportchef kallade exempelvis läget för ”katastrofalt” i en intervju i Mitt i våras.

I Stockholm får drygt 47 000 invånare samsas om varje fullstor idrottshall. Huvudstaden ligger därmed långt efter övriga svenska storstäder. Tillgången på idrottshallar är tre gånger sämre än i Malmö och fyra gånger sämre än i Göteborg.

Samtidigt ökar antalet barn och unga mellan 7 och 20 år i Stockholm. I innerstan handlar det om 8000 fler – 2000 i varje stadsdel – fram till 2022.

Fakta

Flera salar står tomma

Gympasalar som är helt stängda för föreningarna:

  • Kungsholmens grundskolas nya hall
  • Rålambsholvsskolan

Gympasalar som är stängda på helgen:

  • Kungsholmens gymnasium
  • Essinge Skola

Gympasalar som håller öppet:

  • Klastorpsskolan
  • Eiraskolan
  • Klamparhallen
  • Kungsholmens grundskolas två gamla hallar
  • Kristinebergsskolan
Källa: Stockholms stad

I början av förra året gjordes ett försök från stadens sida att bättra på situationen. Då beslutades det att skolornas gympasalar skulle göras möjliga att boka för föreningar. Ambitionen var att alla stadens 171 gympasalar skulle öppnas.

Men i dag står fortfarande flera salar tomma på kvällar och helger, enligt Mitt i:s genomgång.

Kungsholmens grundskolas helt nybyggda gymnastiksal har exempelvis inte kunnat öppna än eftersom man inte har något fungerande låssystem med passerkort. Mikael Wahlsten, enhetschef för bokningen på idrottsförvaltningen bekräftar problemet.

”När de byggde den nya hallen var vi inte inblandade”

– När de byggde den nya hallen var vi inte inblandade. Vi ska sätta in ett kortlåsstystem men det är en byråkratisk process med många inblandade. Dels Sisab som äger skolan, dels skolan som hyr lokalerna, dels vi som lånar gymnastiksalen av skolan på kvällstid för att hyra ut till ungdomsföreningarna.

Det är just nu oklart när systemet kan sättas in, möjligen efter årsskiftet, men Mikael Wahlsten vill inte lova någonting.

Rålambshovsskolans gympasal står också tom på kvällar och helger. Där är problemet, enligt skolan, bristen på en vaktmästare kvällstid.

– Där var skolan till en börja helt emot kvällsuthyrning eftersom de inte har råd att betala vaktmästartjänsten. Vi håller på att utreda om vi kan få till ett kortlåssystem även där. Idrottsförvaltningens personal tycker att det borde gå, säger Mikael Wahlsten.

Han hoppas att staden, i nästa års budget, skall göra hanteringen lättare med ett nytt sätt att ersätta skolorna så att exempelvis vaktmästarfrågor kan lösas.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) håller med om att idrottsförvaltningen borde bekosta extrakostnaderna för hallarna och inte de enskilda skolorna. Men han tror att nästan alla gympasalar kommer att öppna när systemet har satt sig.

– Det här är barnsjukdomar och problem som är till för att lösas. Undantaget skulle väl vara om idrottshallen ligger väldigt långt in i skolan och det skulle krävas enorma investeringar i lås och larm för att hålla den öppen, säger Olle Burell.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.