ANNONS

Idrottslärare startade simskola för elever ideellt

Soner Sahin och Charles Carayol, idrottslärare på Elinsborgsskolan i Tensta.
Soner Sahin och Charles Carayol, idrottslärare på Elinsborgsskolan i Tensta.
Idrottslärarna Charles och Soner på Elinsborgsskolan i Tensta såg ett stort behov av simkunnighet och vardagsmotion hos eleverna.
Då bestämde sig för att ta tag i det – utanför arbetstid. Nu ingår deras två satsningar i skolans schema.
ANNONS

Idrottslärarna Charles Carayol och Soner Sahin på Elinsborgsskolan i Tensta har under ett års tid genomfört två satsningar för att förbättra elevernas simkunnighet och öka deras vardagsmotion.

– I början gjorde vi det ideellt och ställde upp för barnens skull, men vi fick så positiv feedback att det nu ingår i skolans schema, vilket gör det lättare för mig och Soner att planera hur det ska vara, säger Charles Carayol.

Startade simskola

Den ena satsningen är en simskola som sedan förra juluppehållet genomförts på fredagsmorgnar före skoltid i Tenstahallen.

– Vi märkte att det var många elever i årskurs 6 som hade F i idrottsbetyg vid juluppehållet. Det var på grund av de inte kunde simma 200 meter varav 50 meter på rygg, vilket är betygskravet, säger Charles Carayol.

Fram till sommaren lyckades fler än hälften av eleverna få godkänt.

– Det var helt fantastiskt. De flesta som kom hade aldrig varit i vatten eller ens i en simhall, så det var ett stort steg för dem. De goda resultaten ledde till att vår rektor Terhi Sörensen beslutade att införa en simsatsning, säger Charles.

Vi vill att alla barn ska få förutsättningar och lyckas

Charles Carayol

Simsatsningens fokus ligger på årskurs 6. Framförallt för att de eleverna ska få med sig ett bra betyg till högstadiet.

– Men målsättningen är inte bara årskurs 6, utan hela skolan. Vi vill även ge de yngre åldrarna möjligheten, säger Soner Sahin.

ANNONS

Under nuvarande läsår har 12 elever redan klarat betygskraven i simning.

– Vi har 16 elever kvar. Vi är på god väg och har gott om tid fram till skolavslutningen i juni, säger Charles.

Men satsningen handlar inte bara om betyg.

– Det handlar också om att simkunnighet kan rädda liv och vi försöker förklara för eleven hur viktigt det är. Vi har märkt att en kontinuerlig simskola har gynnat simkunnigheten enormt, säger Soner.

Morgonidrott och frukost

Parallellt med simskolan startade Soner och Charles även upp vad det kallar för Breakfast club, ett motionspass på morgnar där elever efteråt bjuds på frukt. Syftet är att den fysiska aktiviteten ska ge eleverna en bra start på skoldagen.

– Det är mest fokus individuell träning, inga tävlingsmoment. Barnen ska både utveckla sin fysik och motorik, och öka sin självkänsla, säger Charles.

– Vi har märkt att eleverna blir lugnare och kan koncentrera sig bättre på lektioner när de haft en fysisk aktivitet på morgonen, säger Soner.

Breakfast club uppskattas av eleverna och deltagarna har blivit fler och fler.

– Vi har gått från 10 till åtminstone 30 barn varje morgon. Alltifrån förskolebarn till årskurs 6. Barn rör sig mycket mindre än tidigare och vår målsättning är att få alla att komma, säger Charles.

Uppmanar andra skolor

Soner och Charles vill nu uppmana andra skolor att ta efter.

– Vi brinner för idrotten och eleverna. Vi vill att alla barn ska få förutsättningar och lyckas. Flera högstadie- och gymnasieskolor gör liknande satsningar, men inte lika många låg- och mellanstadieskolor, säger Charles.

Soner fyller i:

– Ju lägre ålder man börjar, desto lättare blir det att vara fysiskt aktiv i framtiden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.