ANNONS

Ministern: ”Kan absolut diskutera ett krav”

Annika Strandhäll idrottsminister
Annika Strandhäll (S), idrottsminister.
Annika StrandhäŠll idrottsminister och socialförsäkringsminister
Annika Strandhäll (S), idrottsminister.
Idrottsminister Annika Strandhäll (S) öppnar för en diskussion om lagändring efter Mitt i:s granskning som visar att endast en av tre klubbar kollar om deras ungdomsledare har dömts för sexbrott.
– Vi ska göra allt för att skydda våra barn och göra idrotten trygg och säker, säger Annika Strandhäll.
ANNONS

Idrottsminister Annika Strandhäll (S) har fått ta del av Lokaltidningen Mitt i:s granskning. I ett mejl svarar hon på tre frågor vi ställt.

Vi har frågat 66 av Stockholms största idrottsföreningar om de begär begränsade utdrag ur belastningsregistret av sina barn- och ungdomsledare. Endast 22 föreningar begär utdrag ur belastningsregistret för samtliga sina barn- och ungdomsledare. Vad tycker idrottsministern om resultatet?

– Vi ska göra allt för att skydda våra barn och göra idrotten trygg och säker. Att ledare sedan 2013 har rätt att begära ut belastningsregister för att visa upp för sin idrottsförening är bra och en viktig del i det arbetet. Men registerutdrag löser inte allt, säger Annika Strandhäll.

Krav på skolpersonal

Personer som jobbar i skola, förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet måste enligt lag visa ett utdrag ur belastningsregistret. Vi frågar varför samma krav inte gäller för idrottsföreningar som tränar barn men får inget rakt svar av ministern. Hon tycker att idrotten både nationellt och lokalt måste ta ansvar för att förhindra sexuella övergrepp.

– Idrotten nationellt måste driva på och idrottsföreningarna lokalt ta frågan på allvar och verkligen tänka igenom sin verksamhet, även om det är svårt. Det krävs framförallt vilja och civilkurage och det måste vara uthålligt och långsiktigt, säger Annika Strandhäll.

”Går absolut att diskutera”

Hon framhåller att det är Riksidrottsförbundet, RF, ”som har statens övergripande ansvar för idrotten i Sverige” och att RF  ”länge arbetat för att ingen ska utsättas för mobbning, kränkningar eller övergrepp inom idrotten”.

– I våras intensifierades arbetet ytterligare och myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har tagit fram väldigt bra tips på hur föreningar och ledare kan arbeta för att förebygga sexuella kränkningar och övergrepp, säger Annika Strandhäll.

Överväger idrottsministern att lagstadga så att idrottsföreningar som tränar barn måste begära registerutdrag av sina ledare?

ANNONS

– Det går absolut att diskutera ett krav på registerutdrag, men samtidigt måste man komma ihåg att det också – rent krasst – kan skapa en falsk trygghet. Det vi måste få till är ett förebyggande arbete på alla nivåer, säger Annika Strandhäll.