Ny idrottsplats ska locka tjejerna i Bredäng

ung flicka tar på sig sportskor
Fler flickor i Bredäng ska ta på sig sportskorna i framtiden, är målet.
Nästa år kan Bredäng få en ny idrottsplats, som framför allt ska locka tjejer. Tanken är att den ska ligga intill Bredängs bollplan, som får konstgräs 2018.

Det blir idéfabrik i Bredäng i höst. Unga tjejer från området ska hjälpa stadsdelsförvaltningen att ta fram ett förslag till en ny idrottsplats, vid Bredängs bollplan.

– Vi börjar med att gå ut i skolor och till föreningar, för att nå flickor mellan 12 och 16 år. Sedan ska vi prata med dem om hur man kan göra idrottsplatsen lockande för tjejer, säger Irma Ortega Cruz, dialog- och projektsamordnare vid Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Det som planeras är en spontanindrottsplats – det vill säga en idrottsplats som är öppen för alla. Man behöver alltså inte boka tid eller vara med i någon förening för att sporta där. Det är bara att dyka upp.

Alla ska vara välkomna, betonar Irma Ortegea Cruz, men man vill göra platsen så intressant för flickor som möjligt.

– Studier visar att upp till 80 procent av dem som kommer till spontanidrottsplatser är killar. Vi vill skapa en plats som inkluderar alla grupper. Ett sätt är att prata med tjejerna själva om vad de vill ha, säger hon.

Det var idrottsföreningen KFUM JKS som först kläckte idén. I ett medborgarförslag önskade man sig en idrottsplats för olika slags aktiviteter, och öppen för alla. Idrottsförvaltningen nappade på idén, och har kopplat ihop den med upprustningen av Bredängs bollplan. Under 2018 ska idrottsförvaltningen lägga konstgräs på den, och dessutom rusta läktare och omklädningsrum. Det är en bra idé att anlägga spontanidrottsplatsen i samband med det, tycker Irma Ortegea Cruz.

– Både fotbollsklubben Newroz FC och KFUM JKS ska självklart inkluderas i arbetet med idrottsplatsen. Det ska bli jättespännande att se var det här landar!