ANNONS

Idrottstränare bakband pojkar – får fängelse

Idrottstränaren band fast pojkarna, satte en påse över huvudet på dem och lät dem andas genom ett rör. Nu döms han till fängelse för vad som, enligt tingsrätten, är att likställa med tortyr. Tre av pojkarna i målet är från Stocholmsområdet.
ANNONS

Offren, över tio personer, har alla varit mellan 14 och 19 år när deras idrottstränare, som härstammar från södra Sverige, inlett kontakt med dem. Alla säger de samma sak; till en början har mannen gjort ett gott intryck och även deras föräldrar har varit positiva till den nya kontakten som deras barn har fått.

Tvingade barn att andas genom rör

Sedan har allt förändrats och idrottstränaren har ägnat sig åt så kallade lydnadsövningar och förtroendeövningar i syfte att bryta ner pojkarnas självkänsla och bygga upp den på sitt sätt.

En av pojkarna, från Värmdö, har berättat att han blivit fastbunden i en stol, fått munnen tejpad, en platspåse över huvudet och klädnypor på brötsvårtorna. Samtidigt som pojken knappt kunnat andats och vid tillfällen blivit yr har tränaren plockat fram kamera och filmat händelsen. Sedan har han tvingats till att utstå talrepetitioner och förmåtts att utföra och utstå olika handlingar som att gapa, snurra på en matta och krypa.

Nekar till brott

Samma händelseförlopp har upprepats med alla de övriga pojkarna. När tränarens övergrepp till sist uppdagades erkände han att han utnyttjat offrens skyddslösa ställning och att det funnits en viss systematik i gärningarna, men att allt skett i samtycke med pojkarna.

Tingsrätten Blekinge

Mannen dömdes mot sitt nekande av Blekinge tingsrätt. Foto: Mostphotos.

Dessutom nekar han till att det skulle ha funnits risk för pojkarnas liv, att klämmorna inte orsakat smärta och att slangar inte förts ner i halsen på barnen, utan endast i munnen.

Fängelse och skadestånd till offren

Blekinge tingsrätt menar dock att pojkarna, oavsett om de varit myndiga eller ej, inte kunnat samtycka till gärningarna och att de är att jämställa med tortyr.

I torsdags kom domen, där mannen gör sig skyldig till grovt olaga tvång vid 35 tillfällen. För det ska han avtjäna fängelsestraff i sex år och även betala skadestånd på drygt 600 000 kronor till pojkarna.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.