ANNONS

Idyll ersätter radonhusen

Radonhusen på Bagarvägen och Målarvägen ska rivas. Nu ska Upplands-Brohus i stället bygga 125 hyresrätter på platsen – och lockar med utsikt, gröna gårdar och småstadskänsla.
ANNONS

De fyra längorna med trevåningshus på Målarvägen och Bagarvägen står tomma i väntan på att rivas. Här finns 95 lägenheter och som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat har radonhalterna i många av dem legat långt över riktvärdena.

Två hyresgäster krävde och fick förra året ett skadestånd från Upplands-Brohus för tiden som de bott där. Hyresgästerna ansåg att bolaget inte informerat tillräckligt om de höga radonhalterna.

Efter rivningen planerar Upplands-Brohus att bygga omkring 125 lägenheter på samma plats.

Radonhalterna uppstod både för att husen var byggda i blåbetong och för att det finns radon i berggrunden. Men marken fungerar för bostäder.

– Det är inga problem att bygga bort radonet. Man kan göra grunden väldigt tät och lufta den med ordentlig ventilation, säger Tore Olsson, vd för Upplands-Brohus.

Det blir åtta eller nio punkthus om fyra våningar. Dessutom blir det mer planteringar längs gatan. Gårdar ska byggas mellan husen där det också ska finnas uteplatser.

– Det ska bli bättre och grönare gårdsmiljöer. Gatorna ska kännas mindre ödsliga samtidigt som man ska få en småstadskänsla, säger Tore Olsson.

Det blir allt från ettor till fyror. Eftersom husen är relativt högt belägna får vissa hyresgäster utsikt mot Mälaren. Vad hyrorna hamnar på är ännu inte klart.

– Jag tror att det finns ett stort intresse för de här bostäderna. Det är ett väldigt attraktivt läge nära Bro centrum och pendeltågsstationen.

ANNONS

Det här är första gången sedan 2007 som Upplands-Brohus bygger nya hyresrätter. De senaste åren har bolaget enbart byggt äldreboenden.

Intresset för hyresrätter är stort. Kötiden för en lägenhet i Upplands-Brohus bestånd är 4–5 år.

– Vi har en väldig efterfrågan på allt som blir ledigt. Det är relativt långa kötider för lägenheter både i Bro och Kungsängen. Om lägenheter ligger centralt och fastigheten har hissen blir kötiden längre, säger Tore Olsson.

Bygget är tänkt att dra i gång våren 2015 och inflyttningen kan starta hösten 2016.

Det finns närmare 6 000 lägenheter i Upplands-Bro. Omkring 45 procent är hyresrätter.

Fakta

Här planeras också för hyresrätter

I Jursta söder om Bro planeras för 400 bostäder, bland annat småhus och lägenheter. Här vill Boklok bygga hyresrätter.

På Enbärsvägen i Tibble planeras för tre hus med omkring 120 hyresrätter som bolaget BTH Bygg ska uppföra.

Det pågår även en utbyggnad av drygt 100 hyresrätter i Norrboda som byggs av Tibblemarken/Erlandsson Bygg.

Källa: Upplands-Bro kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.