M ifrågasätter Botkyrkas beredskap för IS-återvändare

Gül Alci (M) och Ebba Östlin (S) i debatt på torsdagskvällen i kommunfullmäktige.
Gül Alci (M) och Ebba Östlin (S) i debatt på torsdagskvällen i kommunfullmäktige.
Botkyrka kommun har inga tydliga riktlinjer för hanteringen av IS-återvändare.
Det hävdar Moderaterna som fick svar i en debatt i Botkyrkas kommunfullmäktige.

Återvändande IS-krigare och deras barn blev föremål för en ny debatt under torsdagens kommunfullmäktige i Botkyrka. Moderaternas Gül Alci ville ha svar på hur det kom sig att Botkyrka kommun inte hade koll på hur många ”hur många IS-terrorister som återvänt till Botkyrka” när TV4 sände ett inslag i mars.

Gül Alci Foto: Botkyrka kommun webb-tv.

Gül Alci under debatten i kommunfullmäktige. Foto: Botkyrka kommun webb-tv.

– Det finns Botkyrkabor som känner till återvändande som lever ett helt vanligt liv i vår kommun nu. Hur många sådana finns, och varför har vi inte fått den informationen? Jag tycker att vi ska ställa mer krav på polisen och Säpo om att få information om detta, sade Gül Alci.

Hon befarar att Botkyrka kommun är för passiv i sitt förhållningssätt till återvändarna.

S: Hänvisar till Säpo

Kommunstyrelsen ordförande Ebba Östlin svarade att man inte hade någon information om återvändare när man svarade TV4 men att man nu fått detta. Hon betonade också att kommunen inte har polisens arbetsuppgifter – att utreda och lagföra.

– Det är i första hand Säpo och polisen som har koll på vilka som återvänt. Vi har i vår inom ramen för samverkan god information och god möjlighet att få information och dela information när behov finns, sade hon.

Ebba Östlin Foto: Botkyrka kommun webb-tv.

Ebba Östlin svarade i debatten. Foto: Botkyrka kommun webb-tv

Sedan gav sig Moderaternas Stina Lundgren in i debatten och hävdade vidare att det i motsats till vad Ebba Östlin sade på kommunfullmäktige i april inte finns några upparbetade riktlinjer för hur socialsekreterare ska agera när de får misstankar om att någon varit IS-krigare.

”Ett års fängelse”

Ebba Östlin hävdade att så visst är fallet.

– Det finns tydliga riktlinjer. Vi har policys och riktlinjer mot våldsbejkande extremism som antagits i kommunfullmäktige. Det finns också rutiner i hur man bryter sekretessen, och de är lagstadgade. Socialsekreterarna kan bryta sekretessen om brottet i fråga leder till minst ett års fängelse eller om de har misstankar om att brott ska ske som har ett straffvärde på minst två års fängelse, sade Ebba Östlin.

Olika information

Stina Lundgren svarade att Moderaterna fått veta från tjänstemän på kommunen att det inte finns några tydliga riktlinjer för hur socialsekreterare hanterar information om IS-återvändare.

– Jag vet inte vem du pratat med. Men enligt mitt underlag så finns rutiner, sade Ebba Östlin som stod på sig.

Stina Lundgren kontrade:

– Nu säger du att det finns detta. Då förutsätter jag att rutinerna kommuniceras till socialsekreterarna.

Här går det att se hela debatten