Igelboda ett steg närmare räddning

Stationshuset vid Igelboda har länge varit omtvistat. Nu ser det ut som att det blir kvar i befintligt skick. Det slår Mark- och miljödomstolen fast i en ny dom.

Turerna kring stationshuset vid Igelboda har varit många. Det hela började 2013 då huset­ eldhärjades. SL vill sedan dess riva huset då de inte tycker att det finns något att göra åt huset­ i det skick det är i dag, det är ­något Mitt i har berättat om ­tidigare.

– Vi anser att det inte finns någon möjlighet att bedriva stations­verksamhet där i dag, då är det bättre att göra något­ annat. En upprustning skulle­ vara för dyr, säger Jesper ­Pettersson, presskontakt på SL.

Men både Nacka kommun och länsstyrelsen säger nej till att riva stationshuset. Med anledning av det har huset blivit föremål för en rättslig tvist.

– Huset har ett sådant högt kulturhistoriskt värde, det finns ett stort engagemang bland många kommun­invånare att huset ska bevaras, säger ­Catrin Bergenstråhle (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

I förra veckan slog Mark- och miljödomstolen fast att ett nej till att riva stationshuset ska bestå.

Catrin Bergenstråhle tycker att domen är glädjande.

– Nu hoppas jag att SL tar sitt ansvar och renoverar huset. Kan de inte det är det bättre om de säljer huset. Jag har varit i kontakt med många privat­personer som är engagerade och vill att huset ska bevaras.

Men SL tänker inte ge sig så lätt.

– Vår inställning är att riva huset och avser därför att överklaga domen till nästa instans, säger ­Jesper Pettersson.

Nu hoppas jag att SL tar sitt ansvar och renoverar byggnaden.

Fick ligga på golvet hela natten

NACKA På morgonen den 13 juli hittade dagpersonal på ett äldre­boende en vårdtagare liggandes på golvet. Enligt personalens larmrapport hade ingen tittat till vårdtagaren sedan kvällen innan.

Vårdtagaren hade fått flera skador så som sårskador i ansiktet,­ misstänkt fraktur i handen och blåmärken över hela kroppen. Skadorna var så pass allvarliga att vårdtagaren fick föras till sjukhus med ambulans.

Äldreboendet har nu gjort en lex Sarah-anmälan då personalen har brustit i sina rutiner och inte följt genomförandeplanen.