ANNONS

Igelkotten Nenna fick åka ambulans till sjukhuset

Kim Westling hittade igelkotten som djurambulanspersonalen kom och hämtade.
Kim Westling hittade igelkotten som djurambulanspersonalen kom och hämtade.
När familjen Westling hittade en sjuk igelkott gällde det att agera snabbt. De ringde djurambulans­en, som hämtade kotten och körde den vidare till sjukhuset.
ANNONS

Lilla igelkotten Nennas liv hängde i förra veckan på en skör tråd. Klen och kall låg hon intill en buske vid Säbyskolan i Salem när eleven Kim Westling, 15, gick förbi tillsammans med en kompis.

– Jag tyckte att den såg liten ut och så var den alldeles för lugn, så jag tänkte att den måste vara sjuk, säger Kim.

Kim, som alltid månat om djur och natur, bestämde sig för att ta hem kotten i en liten kartong.

Hon ringde sin mamma Valentina Westling, som snabbt agerade och tog kontakt med en kotteklinik i Skåne som hon läst om, för att höra om det fanns något de kunde göra för att rädda det lilla djuret.

– De hjälpte oss att kolla saker som var viktigt för igelkottens överlevnad. Som vad den vägde och om den hade mask, säger hon.

Turligt nog hade igelkotten inte mask, men den vägde på tok för lite. En frisk igelkott väger cirka 800 gram, medan den lilla kotten i Salem knappt kom upp i halva vikten.

För att ha en chans måste den få rätt vård. Valentina och Kim fick tips om Roslagstulls djurklinik som tar emot vilda djur, men de visste inte hur de skulle få dit den.

– Jag har ingen bil, och den hade nog inte klarat att åka kommunalt, så illa däran som den var, säger Valentina.

Lösningen blev djurambulansen Stockholm, en ideell organisation som värnar om djuren och som är tillgängliga dygnet runt. Efter att ha tagit hand om ett akutfall, körde djurambulansen in på Kims och Valentinas uppfart, redo att rädda livet på lillkotten.

ANNONS

– De var så bra. Satte sig på huk och pratade med igelkotten och lyfte upp den in i ambulansen, säger Valentina.

Väl framme på djurkliniken i Roslagstull visade det sig att Nenna, ett namn som Kim Westling gett igelkotten, drabbats av en mag- och tarminfektion.

Nu kurerar sig igelkotten och förhoppningen är att hon ska lägga på sig lite hull. Valentina och Kim är glada över att allt gått så bra.

– Det känns verkligen som att man har gjort en insats, säger Valentina.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.