Ikea blir del av nya Söderstaden

Håkan Svedman, vd för Ikea Sverige, blickar ut över det aktuella området tillsammans med finansborgarråd Sten Nordin (M).
Håkan Svedman, vd för Ikea Sverige, blickar ut över det aktuella området tillsammans med finansborgarråd Sten Nordin (M).
Ikea vill öppna ett varuhus strax söder om den nya Tele 2-arenan.

Men miljontals besökare om året ställer krav på parkering och kollektivtrafik – frågor som ännu inte lösts.

Tillkännagivandet togs emot med glädje av många som nu får ett Ikeavaruhus inom släpavstånd. På den aktuella tomten, som ägs av Stockholms stad, finns i dag tre bensinstationer och en SL-depå. Här vill Alliansen att det ska byggas ett Ikeavaruhus och 550 bostäder.

Den som provar att rita in Ikeas­ Kungens kurva-varuhus på den tilltänkta tomten ser snart att bara byggnaden upptar större delen – utan ytor för parkering och varumottagning.

Får ett Ikea-varuhus verkligen plats här eller är det en mindre variant ni planerar?

– Det är alldeles för tidigt att säga hur det kommer att se ut. Först ska vi fatta ett beslut om det inom Ikea sedan ska den demokratiska processen i staden ha sin gång, säger Håkan Svedman, vd för Ikea Sverige.

Han vill inte heller gissa hur många besökare om året Ikea Globen kommer att få, men kanske kan det ge en fingervisning att Ikea vid Kungens kurva, som är världens största, har fyra miljoner besökare om året. Det i Älmhult är mindre och har en miljon besökare om året.

Bland de boende i områdena runt omkring finns en oro för att Ikea-kunderna ska parkera på lokalgatorna och korka igen både vägar och tunnelbana. En oro som oppositionen delar.

– Jag tappade hakan när jag förstod att det inte fanns några planer på utökad kollektivtrafik. Sten Nordin (M) hänvisar bara till ­dagens ”goda” kollektivtrafik i området. Har han åkt tunnelbana i rusningstrafik från Gullmarsplan på sistone, undrar Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson.

Vänsterpartiet tycker dessutom att man säljer marken alldeles för billigt och att Stockholm behöver bostäder snarare än fler köpcentrum.

Ikea och de 550 bostäderna är del av alliansens vision om Söderstaden, som ska länka samman Globenområdet, Slakthusområdet och bebyggelsen på båda sidor om Nynäsvägen ända in till Hammarby sjöstad.

– Söderstaden ska bli en förlängning av Södermalm. En evenemangs- och nöjesknutpunkt, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Han tror att det nya varuhuset kommer att skapa 1 000 nya arbetstillfällen. Byggstart är tidigast 2016.

Fakta

Vad tycket du om att Ikea kan öppna här?

Göran André, på besök i Enskede:

”Bra. Hoppas bara att de har parkeringsplatser för alla besökare så att de inte ställer sig på gatorna här runtomkring.”
William Schaubach, går i skolan vid Globen:

”Min mamma kommer att uppskatta det. Det blir betydligt närmare för oss. Och så blir det lite mer folk kring Globen.”
Kerstin Strömbäck, bosatt vid Gullmarsplan:

”Det blir för stor konkurrens om kunderna. Tänk på de små butikerna här. Ikea är inte min grej.”
Elin Norefjord, jobbar som p-vakt i området:

”Bra. Det kan behövas ett Ikea-varuhus i den här delen av söderort. Men parkeringen kan bli svårlöst på så liten yta.”