Ikea blir del av Söderstaden

Ikea vill öppna ett varuhus strax söder om den nya Tele 2-arenan.

Men miljontals besökare om året ställer krav på parkering och kollektivtrafik – frågor som ännu inte lösts.

Tillkännagivandet togs emot med glädje av många som nu får ett Ikeavaruhus inom släpavstånd. På den aktuella marken, som ägs av Stockholm stad, finns i dag tre bensinstationer och en SL-depå.

Här vill Alliansen att det ska byggas ett Ikeavaruhus och 550 bostäder.

Den som provar att rita in Ikeas Kungens kurva-varuhus på den tilltänkta marken ser snart att bara byggnaden upptar större delen – utan ytor för parkering och varumottagning.

Får ett Ikea-varuhus verkligen plats här eller är det en mindre variant ni planerar?

– Det är alldeles för tidigt för att säga hur det kommer att se ut. Först ska vi fatta ett beslut om det inom Ikea sedan ska den demokratiska processen i staden ha sin gång, säger Håkan Svedman, vd för Ikea Sverige.

Han vill inte heller gissa hur många besökare om året Ikea Globen kommer att få, men kanske kan det ge en fingervisning att Ikea vid Kungens kurva, som är världens största, har fyra miljoner besökare om året.

Det i Älmhult är mindre och har en miljon besökare om året.

Bland de boende i områdena runtomkring finns en oro för att Ikea-kunderna ska parkera på lokalgatorna och korka igen både vägar och tunnelbana.

En oro som oppositionen delar.

– Jag tappade hakan när jag förstod att det inte fanns några planer på utökad kollektivtrafik. Sten Nordin (M) hänvisar bara till dagens” goda” kollektivtrafik i området. Har han åkt tunnelbana i rusningstrafik från Gullmarsplan på sistone, undrar Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson.

Vänsterpartiet tycker dessutom att man säljer marken alldeles för billigt och att Stockholm behöver bostäder snarare än fler köpcentrum.

Ikea och de 550 bostäderna är del av alliansens vision om Söderstaden, som ska länka samman Globenområdet, Slakthusområdet och bebyggelsen på båda sidor om Nynäsvägen ända in till Hammarby sjöstad.

– Söderstaden ska bli en förlängning av Södermalm. En evenemangs- och nöjesknutpunkt, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Han tror att det nya varuhuset kommer att skapa 1 000 nya arbetstillfällen.

Byggstart är tidigast 2016.

Håkan Svedman, vd för Ikea Sverige, blickar ut över det aktuella området tillsammans med finansborgarråd Sten Nordin (M).