Ikeas galleria ska växa ända bort till Heron city

Fasaden mot Modulvägen blir täckt av glas.
Fasaden mot Modulvägen blir täckt av glas.
20 000 kvadratmeter blir ytan för handel när det nya shoppingcentret i Kungens kurva står klart i april 2014.

Men det är bara början.

I nästa fas ska bygget fortsätta ända bort till Heron city. Då blir storleken densamma som världens största Ikea.

Så här långt har 60 000 ton sten sprängts och fraktats bort för att ge plats åt det nya shoppingcentret utanför Ikea. Det är Ikea-grundaren Ingvar Kamprads bolag Ikano Retail Centres som bygger.

Bygget är försenat, det skulle ha invigts nu under hösten men beräknas stå klart för invigning under våren 2014. Orsaken är att man valt att ha två plan i stället för ett.

Men det är bara första etappen. I det man kallar fas 2 vill bolaget fortsätta bygga ut shoppingcentret, längs med Modulvägen, ända bort till rondellen vid Dialoggatan och Heron citys p-platser.

– Målet för oss är att komma dit. Hur snabbt det sker eller om vi delar in det bygget i en eller två etapper vet jag inte i dag, säger Jan Kristensson, vd på bolaget.

Ikano Retail Centres äger marken, så långt är det grönt. Men bollen kommer senare att hamna hos politikerna i Huddinge kommun.

– Det är en diskussion vi behöver ta med dem, för det behövs en del ändringar i detaljplanen. Men vi vill komma i gång så fort som möjligt, säger Jan Kristensson.

Och då blir det betydligt större. Världens största Ikea, det i Kungens kurva, har en handelsyta på över 50 000 kvadratmeter.

– Ikea har fler våningar, men när det här är klart så blir det ungefär i den storleksordningen, säger Jan Kristensson.

I den del som står klar för shoppingsugna nästa år kommer det att finnas ”flera stora aktörer”, vilka det är hålls hemligt. Här kommer det dock att finnas endast ett kafé. I den del man vill påbörja ska det bli desto mer utrymme för smak.

– Vi ser framför oss ett större mat- och kafékoncept, det kommer att vara stora ytor för restauranger, säger Jan Kristensson.

Hur ser du på konkurrensen från till exempel Skärholmen?

– Det är klart att vi konkurrerar med andra men vi har olika typer av besökare. I Skärholmen har man närhet till kollektivtrafik. Vi bedömer att det finns ett starkt intresse att etablera sig här, säger Jan Kristensson.