Illegal spelhåla i Huddinge avslöjad

I februari avslöjade Lotteriinspektionen illegalt spel i en spelbutik i Huddinge.

Nu har en 52-årig man åtalats för verksamheten.

Ett tidigare spelombud till Svenska spel i Huddinge pekades i början av året ut för att bedriva illegalt spel med spelautomater. Lotteriinspektionen gjorde razzia i butiken och kunde konstatera att det pågick spel.

Det är inte första gången illegalt spel avslöjas i kommunen, men det är ovan­ligt att brott mot lotterilagen­ eller lagen om automatspel leder till en polisanmälan.

Lotteriinspektionen brukar handlägga ett ärende av det här slaget genom att man först skickar ut ett brev och ger spelklubbsägaren chansen att ta bort automaterna. Om de finns kvar vid en oanmäld inspektion ett tag senare görs en polisanmälan.

I Huddingefallet fanns automaterna kvar. Inspektören­ hade inte ens möjlighet att kontrollera dem närmare och göra provspel eftersom de hela tiden var upptagna av två energiska spelare.

– Vi gjorde en polisanmälan den 22 mars, bekräftar Åse Didriksson, handläggare vid Lotteriinspektionen.

Brottsutredningen som gjorts veckorna efter anmälan har inte kunnat visa att spel om pengar pågick utan bara att den som vunnit på automaterna har fått frispel. Brottet som åtalet gäller kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader.

Den 52-årige butiksägaren som åtalats nekar till brott och har i polisförhör sagt att han inte haft något med verksamheten att göra.

De senaste tre åren har 24 fall av misstänkt illegalt spel i Huddinge anmälts till Lotteriinspektionen. Sex av dem har visat sig vara riktiga. Två har lett till polisanmälan.

I december slog Högsta­ domstolen fast att det är olagligt att spela på automater i Sverige även om ­servrarna står i ett annat land.

– Jag har en känsla av att det blir ovanligare att auto-materna finns kvar när vi gör återbesök. Men det är inget som ännu syns i statistiken, säger Åse Didriksson.

Fakta

Illegalt automatspel

Bara automatspel som bedrivs av Svenska Spel är tillåtet.

Den som driver spel med spelautomater som inte är kontrollerade av Svenska Spel kan åtalas för brott mot lotterilagen om det spelet gäller pengar.

Om det inte går att visa att spelet gäller pengar kallas det brott mot lagen om anordnande av visst automatspel.

Båda brotten kan ge fängelse.

Källa: Lotteriinspektionen,

Åklagarmyndigheten