Min lokala hjälte

Ilska mot flanörer i Täbys skidspår

Skidspår som trampas sönder av fotgängare irriterar inte bara skidglada Täbybor.

Även kommunen är trött på att spåren inte får vara i fred.

– Det finns vissa som provocerar genom att gå i skidspåren. Det är en tråkig inställning, säger Thomas Rüdén, fritidschef på Täby kommun.

Ämnet har väckt debatt på Lokaltidningen Mitt i:s insändarsida sedan en Täbybo gjort klart att hon är trött på alla ”hemmagjorda regler” och allt skäll hon upplever från kommunens längdskidåkare när hon promenerar med sin hund.

”På absolut pin kiv så tänker jag fortsätta att gå i vartenda skidspår jag ser”, skrev Lena och ifrågasatte att spåren ofta dras i mitten av skogsspåret.

Insändaren fick ingen större förståelse från de upprörda läsare som hört av sig med svar på tal. Många frågar sig varför man väljer att gå just i skidspåren och menar att det finns gott om alternativ för den som vill promenera eller springa.

Det håller Thomas Rüdén, fritidschef på Täby kommun, med om.

– Vintertid är spåren till för skidåkare, men det händer alltid någon gång att de blir söndertrampade och det är tråkigt. Tyvärr har vi svårt att komma åt problemet, säger han.

När snön räcker till finns nästan sex mil med preparerade spår att välja på i Täby för den som vill ge sig ut med skidor och stavar.

De som springer, promenerar, cyklar eller rider uppmanas under denna tid att hålla sig vid sidan av spåren. Att gå i dem är inte tillåtet, enligt kommunens regler.

– Om spåren blir söndertrampade måste vi köra ut med spårmaskin igen och det kostar skattebetalarna extra pengar, säger Thomas Rüdén

Åker du själv längdskidor?

– Nej, men jag går absolut inte i spåren.

Fakta

Här kan du åka längdskidor

Täby IP: Elljusspår på 2,5 km samt 5 km och 10 km

Skavlöten: Elljusspår på 2,5 km samt 5 km och 10 km

Ensta: Elljusspår på 2,5 km samt 5 km och 10 km

Skogberga/Jarlabanke golfbana: Konstsnöspår på cirka 5 km

Tibblevallen: Ett spår på löparbanorna på 400 m

Källa: Täby kommun