ANNONS

Ilska mot stängd t-bana

Hit men inte längre. På morgnar och kvällar får boende i södra Bergshamra traska till centrum om de vill åka tunnelbana.
Hit men inte längre. På morgnar och kvällar får boende i södra Bergshamra traska till centrum om de vill åka tunnelbana.
SL:s ekonomi blöder och 250 miljoner kronor ska sparas in. Den senaste åtgärden, att försämra öppettiderna vid vissa tunnelbanenedgångar, har väckt skarp kritik.
ANNONS

Förra måndagen började SL:s senaste besparingsåtgärd att gälla. 16 nedgångar till tunnelbanan har fått sämre öppettider då man vill minska personalkostnaderna.

I Solna är det Näckrosens norra uppgång, mot Storskogstorget, och Bergshamras södra uppgång, vid Ica, som fått försämrade öppettider.

Man öppnar senare på morgnarna och stänger tidigare på kvällarna.

Resenärerna hänvisas då till stationernas andra uppgång. När spärren är obemannad kan resenärer bara komma ut, inte in. Dessutom står rulltrapporna stilla, men hissar fungerar, enligt SL.

För boende i Bergshamra, som har Solnas äldsta befolkning, blir det att traska över E18 och uppför backen till Bergshamra centrum.

När Lokaltidningen Mitt i pratar med boende i södra Bergshamra ser många ut som fågelholkar när de får höra om beslutet.

– Varför har man inte fått någon information om detta? säger en mamma med två barn.

SL menar att besparingen är nödvändig.

– Vi har ett generellt besparingsbeting. Vi har hittat ett sätt att sänka kostnaden utan att det påverkar så många resenärer. Men självklart är att det drabbar enskilda resenärer, säger Lovisa Åbom på SL:s presstjänst.

ANNONS

Varför har resenärerna inte fått någon information?

– Det har varit semestertider, och de personer som haft hand om det har missat det.

Vad tycker du om att SL minskar öppettiderna?

Leif Svensson, 82:

– Nej, det var inte lustigt. Det har varit dålig information. Det kan bli tajt med tiderna. Det tar ändå tio minuter till den andra uppgången.
Eva Eklund, 70:

– Det här har man ju inte hört något om, och det var ju inte bra för oss här. 
Det låter jättekrångligt att man ska gå en lång omväg. Jag tycker inte om det.
Annette

Howing, 67:

– Det är vansinnigt. Man byggde ju den här uppgången när husen i södra Bergshamra byggdes på 90-talet. Det bor ju mycket folk här.
Malin Olsson, 26:

– Oj, det kände jag inte till. Det var inte så bra. Den här uppgången använder man ju så gott som dagligen. Det låter krångligt att man ska gå till den andra.
Jonas

Rydström, 36:

– Hmm, jag vet faktiskt inte. Det påverkar inte mig så mycket, men det är klart att det försämrar servicen för dem som bor här i södra Bergshamra.”
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.