ANNONS

Ilska när förslag på galleria godkändes

Socialdemokraterna i stadshuset röstade igenom förslaget på ett galleriabygge på Fridhemsplan.

– Det här ska förfölja politikerna hela valrörelsen, lovar Steffan Carlson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.
ANNONS

Striden om galleriabygget i kvarteret Väktaren på Fridhemsplan fortsätter.

På senaste mötet med stadsbyggnadsnämnden röstade (S) med (M), (KD) och (C) och därmed godkändes förslaget.

Men i stadsdelsnämnden, som haft ärendet på remiss, reserverade sig socialdemokraterna. De menade att detaljplanen behövde göras om i grunden och ifrågasatte hela idén med en ny galleria.

– Det händer ibland att vi har olika ståndpunkter särskilt när det gäller byggande. Fridhemsplan är en bra och viktig plats för handel och tillskottet av hyresrätter är väldigt bra, säger Tomas Rudin (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Catarina Agrell (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden menar att hon inte är bitter över att socialdemokraterna i stadshuset röstar emot dem.

– I stadshuset prioriterar man fler bostäder, medan vi lokalt värnar mer om den lokala miljön. Vi är lite kluvna då vi tycker att området behöver rustas upp men att exploateringen som är tänkt är för stor, särskilt på innergården, säger hon.

Steffan Carlson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen och drivande i aktionsgruppen Rädda kvarteret Väktaren, tycker att det är märkligt att socialdemokraterna kör över det egna partiet och lovar att göra gallerian till en valfråga.

– Vi är mycket upprörda över att de släppte igenom förslaget och kommer att starta nya protester i januari. Det här ska förfölja politikerna hela valrörelsen, säger han.

Planförslaget ska ställas ut under våren och sedan tas upp till beslut nästa höst.

ANNONS
Fakta

Oro för att hyrorna ska höjas kraftigt

Den nya gallerian är tänkt att byggas i gatunivå och under mark.

2 500 kvadratmeter kontor och 90 nya lägenheter ska också byggas, både på taket på husen i kvarteret och i ett nytt gårdshus på innergården. Även en ny förskola ska dela på innergården.

Flera verksamheter är oroliga för att bli av med sina lokaler. De boende befarar också att hyrorna kommer att höjas så att de inte har råd att bo kvar, att ljusinsläppet kommer att minska och insynen öka.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.