Ilska över morgonstängd tunnelbaneuppgång

Uppgången på Stationsgatan öppnar senare.
Uppgången på Stationsgatan öppnar senare.
Sedan ett år tillbaka vägrar SL att öppna en av de två tunnelbaneuppgångarna i Sundbybergs centrum klockan 05.

Istället öppnar den 40 minuter senare vilket gör att de som vill åka med första tunnelbanan mot City 05.13 måste gå en omväg.

Det var i september förra året som SL tog beslutet att inte öppna bägge tunnelbaneuppgångarna i Sundbybergs centrum klockan 05. Den ena av de två, vid Stationsgatan, öppnar istället först klockan 05.40.

Morgonpigga resenärer får istället traska bort till tunnelbaneuppgången vid Järnvägsgatan för att hinna med första tunnelbanan in till City.

Det nya upplägget har retat upp resenärerna.

– Vill man åka med de första tågen måste man gå en omväg via ingången på Järnvägsgatan eller Duvbo, berättar en kvinna.

Hon menar att tidigare så har spärrvakten som tjänstgör vid ingången på Järnvägsgatan även öppnat den andra ingången, men sedan september är det helt omöjligt.

När kvinnan kontaktat SL och Trafikförvaltningen har hon fått till svar att det är ekonomiska samt säkerhetsmässiga skäl som ligger bakom neddragningen.

Det ekonomiska läget tillåter inte att ha personal på plats förrän 05.40, och av säkerhetsskäl låter man inte resenärerna passera in förbi en obemannad spärr.

– Det har jag så klart full förståelse för men ingen begär mer personal. Den spärrvakt som tjänstgör hinner gott och väl öppna båda ingångarna, på samma sätt som det har gjorts åtminstone de senaste 15-20 åren. Om det har gått alldeles utmärkt att öppna dörren i alla år, varför går det inte nu? Det är en ekvation som inte går ihop, menar kvinnan.

Enligt Christian Hoffmann på SL:s presstjänst gjordes en översyn av sexton tunnelbaneuppgångar förra året, vilka man senare beslutade att öppna senare.

– Då upptäckte man att just vid Sundbyberg var det inte så många som passerade in. Då ändrade man öppettiderna från 05.00 till 05.40 just för att det inte är så många som passerar in, säger han.

Tydligen har det ju funkat bra i 20 år?

– Jag förstår det. Men det som är nu är att man kommer ut men att man inte kommer in. Det är ett obemannat bås och då uppfyller det inte säkerhetskraven vi ställer. Det blir en liten promenad istället, säger han.

Kommer man att göra en ny översyn?

– Vi tittar kontinuerligt över behovet hur det ser ut i SL-trafiken. Just nu så är det de här som gäller, säger han.