ANNONS

Ilska över skövling av skog i Hersby

Jonas Dahl tycker att man borde ha kunnat göra en mer varsam gallring av skogspartiet i Hersby.
Jonas Dahl tycker att man borde ha kunnat göra en mer varsam gallring av skogspartiet i Hersby.
Jonas Dahl.
Jonas Dahl.
Skogspartiet efter gallringen.
Skogspartiet efter gallringen.
I ett skogsparti i Hersby skulle Lidingö stad gallra lite träd för att få fram ljus. Men enligt grannen Jonas Dahl har skogen blivit helt skövlad.

– Det är som att man har släppt en bomb och bara lämnat platsen, säger han.
ANNONS

Lidingö stad har under flera år mottagit önskemål från närboende om en gallring av träd i Hersby. De boende har bland annat varit oroliga för fuktskador och för fallande träd.

Under förrförra veckan startade gallringen av träden. Och en som följde arbetet var Jonas Dahl som bor granne med skogspartiet.

– Det är som att man har släppt en bomb och bara lämnat platsen. Jag har all förståelse för att det måste gallras lite. Men det finns en väldigt stor skillnad i att ta bort sjuka träd som står i vägen och att helt skövla allting.

Han säger att han är besviken på kommunens hantering.

– Det känns som att man har hanterat det hela lite klumpigt. Om vi ska värna om vår natur så borde man förstå att en mark som blir så tillplattad av skogsmaskiner inte återhämtar sig på många år.

Han menar att även om skadan redan är skedd så är det värt att lyfta frågan för att få ett svar.

– Det är beklagligt från kommunens håll. Det känns nästan som att några skrivbordsmänniskor på den tekniska förvaltningen har beslutat att gallra utan att ta hänsyn till platsens karaktär. De har undertecknat ett dokument och sedan beställt några killar som är glada i motorsågar och bara låtit dem gå loss. Det är väldigt okänsligt gjort.

Men enligt Lars Heins, förvaltare av naturmark på Lidingö stad stämmer inte det.

– Vi har till och med tagit ner färre träd än vad de närboende önskade. Det är även så att marken är väldigt bördig och kommer att bli bevuxen väldigt snart. Hela åtgärden var helt och hållet föranledd av skaderisken för de närliggande fastigheterna.

ANNONS

Vad är planen nu?

– Det var en engångsåtgärd och vi kommer att låta marken få sköta sig själv nu. Vi har gjort det som krävs av oss som markägare. Även om risken för fallande träd inte är hundra procent borta så har den minskat ordentligt.

– Vi har generellt fått ett positivt gensvar från föreningarna som företräder de intilliggande fastigheterna. Men jag kan självklart förstå om någon tycker att vi gått för hårt fram. Alla människor tycker olika, säger Lars Heins.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.