Ilska när buss 184 ställs in – i ett halvår

Inger Johansson bröt flera revben när hon trillade i trappan till Filipstadsbussen. Ilska över att buss 184 skippar Filipstadsbacken i ett halvår när vatten-och avlopp lägs om.
Inger Johansson i trappan ner från Filipstadsbacken, där hon halkade illa.
Inger Johansson, 81, bröt flera revben när hon halkade i trappan nedför Filipstadsbacken.
Buss 184 kunde hon inte ta. Den är inställd, i nästan ett halvår.
– Bedrövligt! Sätt in en minibuss, tycker hon och många andra.

Buss 184 är livlina för många äldre på Filipstadsbacken. De har svårt att gå upp och nedför den branta kullen, en bit från Farsta strand. Nu riskerar de att fastna uppe på kullen. I slutet av januari ställde SL in alla bussturer dit upp. Först i mitten av sommaren återupptas de.

– Det är för bedrövlig. Många är jättearga och får svårt att komma ut och träffa folk och göra ärenden, säger Inger Johansson.

Bröt flera revben

Själv råkade hon riktigt illa ut. Mitt under den värsta halkan gick hon ut för att ta bussen. När hon insåg att ingen buss skulle komma började hon ta sig ner via trappan mot Arvikagatan. Hon hade dubbar och höll sig i ledstången. Ändå halkade hon så illa att hon bröt flera revben.

– Det gjorde fruktansvärt ont. Som tur är fick jag hjälp att ta mig hem, säger Inger Johansson, som har har en lång tid av smärta och nedsatt rörlighet framför sig,

Inger Johansson bröt flera revben när hon trillade i trappan till Filipstadsbussen. Ilska över att buss 184 skippar Filipstadsbacken i ett halvår när vatten-och avlopp lägs om.

Buss 184 är viktig för Inger Johansson. ”Jag kan inte sitta inne utan måste ut och röra på mig och träffa människor för att må bra”, säger hon.  Foto: Märta Lefvert

Buss 184 är en ringlinje som slutar och startar i Farsta centrum. Orsaken till att turerna upp till Filipstadsbacken ställs in är att Stockholm Vatten och Avfall förstärker vatten- och avloppsrören och måste gräva i gatan.

– Vi förstår att arbetet måste göras och att det inte går att köra med tunga fordon, men är kritiska till den dåliga informationen. Den kom tre dagar innan arbetet startade, säger Maria Gustafsson, vice ordförande i BRF, Tosterö 3, en av tre bostadsrättsföreningar på Filipstadsbacken.

Cirka 500 hushåll

I de cirka 500 hushållen finns många äldre och Maria Gustafsson känner starkt för dem. En del har bott här ända sedan 1957, när området var nybyggt.

Inger Johansson är en av dem. Hon – och många andra – tycker att SL borde ordna en minibuss upp till Filipstadsbacken. Men så lär det inte bli, trots att både SL och Stockholm Vatten och Avfall medger att situationen är beklaglig.

Stockholm Vatten och Avfall renoverar vatten och avlopp på Filipstadsbacken. Buss 184 ställs därför in här under ett halvår

Vägen grävs upp när vatten- och avloppsledningar ska förstärkas.  Foto: Märta Lefvert

SL:s presskommunikatör Claes Keisu förklarar att SL bara ”i undantagsfall” gör sådana lösningar, under långa byggprojekt. Informationen från Stockholm Vatten och Avfalls projekt på Filipstadsbacken kom dessutom alltför sent, enligt honom.

”När någon gräver i gatan, som i detta fall, brukar samverkan ske tidigt just för att de inblandade parterna ska ha möjlighet att samverka för att om möjligt lösa trafikeringen. Nu kom detta med Filipstadsbacken i ett sent läge”, skriver han till Mitt i.

Buss 184Y ett undantag

Ett av ”undantagsfallen” finns faktiskt på nära håll. Det är buss 184Y, som trafikerar Farsta strand, Edö servicehus och Farsta centrum. Linjen kom till efter önskemål från Farsta stadsdelsförvaltning och ansvariga för byggprojektet vid Nordmarksvägen, vid Farsta strand. Sträckan körs av en underentreprenör till SL-entreprenören Keolis, och bekostas av byggprojektet.

Men Stockholm Vatten och Avfall har inga planer på att bekosta en minibuss.

– Vi ansvarar för arbeten med rör och ledningar, medan SL ansvarar för kollektivtrafiken, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig vid Stockholm vatten och avfall.

Stockholm Vatten och Avfall renoverar vatten och avlopp på Filipstadsbacken. Buss 184 ställs därför in här under ett halvår
Informationen om att buss 184:s turer upp till Filipstadsbacken dragits in kom väldigt sent, tycker kritiska invånare.  Foto: Märta Lefvert
Fakta

Ny Facebookgrupp för grannarna

Nu finns en Facebookgrupp för alla som bor på Filipstadsbacken, och som påverkas av buss 184:s frånvaro.

”Vi på Filipstadsbacken”, startades av Vanessa Reddy. Hon vill att gruppen ska vara en gemenskap där grannar kan hjälpas för att få till en bra lösning på problemet. Hon uppmanar alla att skriva till SL och trycka på i frågan.

Gruppen kan också vara ett forum för att hjälpas åt, till exempel med att göra ärenden åt äldre.

Det viktigaste tycker jag är att vi hjälper varandra så gott det går under den här tiden och står enade om detta problem. Vi är trots allt grannar allihoppa!”, skriver Vanessa Reddy.

Källa: Vi på Filipstadsbacken