Ilsket meddelande fick tjuv att ångra sig

Azez Abdula är cykelreparatören som letade upp sin kunds stulna cykel.
Azez Abdula är cykelreparatören som letade upp sin kunds stulna cykel.
”Det är min cykel, kontakta mig innan jag ringer polisen”.

Så skrev cykelhandlaren Azez Abdula på en lapp som han fäste på en stulen cykel som han hittat. Dagen efter kunde den återlämnas.

I Kista och Rinkeby blev 85 personer av med sin cykel förra året.

Utanför cykelverkstaden ­i Kista har cyklarna genomskinliga påsar på sadlarna. Azez Abdula har trätt på dem, i fall det börjar regna – för att han bryr sig. Han bryr sig så mycket att han för ett par dagar sedan letade reda på en cykel som hade stulits från en av hans kunder.

– Jag hade sålt min favoritcykel till en av mina kunder och blev irriterad när jag fick höra att den blev stulen, så jag gav mig ut för att leta efter den.

Han hittade den i ett område i närheten. Den var parkerad i ett cykelställ och någon hade försett den med ett lås. Azez Abdula satte på ett eget lås och lämnade en lapp.

– ”Det är min cykel, kontakta mig innan jag ringer polisen”, skev jag.

Dagen efter var cykeltjuvens lås borta och Azez Abdula kunde lämna tillbaka cykeln till sin ägare.

– Han blev jätteglad och det känns bra att kunna hjälpa.

Cykelstölder är det vanligaste egendomsbrottet. Men vid endast en procent av cykelstölderna kan en person bindas till brottet, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Förra året stals 85 cyklar i Rinkeby-Kista och året innan 77. I Spånga-Tensta har antalet cykelstölder minskat något. Även i hela landet har cykelstölderna minskat, med åtta procent.

Men enligt Nationella trygghetsundersökningen för 2011 är mörkertalat stort. Bland annat eftersom alla inte anmäler stölderna till polisen, vilket gör det svårt att få en uppfattning av hur många cyklar som stjäls.

Den låga andelen misstänkta personer och uppklarade brott gör att det är svårt att med säkerhet säga något om de misstänkta gärningsmännen. Studier talar dock för att det finns inslag av såväl tillfällesbrottslighet som brottslighet i mer organiserad form.

Azez Abdula har numera dubbla lås på sin cykel.

– Många som stjäl cyklar har dem bara över sommaren och sedan kastas de bort. Vilket slöseri.