ANNONS

Imam uttalar sig om rånarna i burka

Nyligen drabbades Nacka forum av två grova rån. Vid ett av dem slog personer maskerade i niqab till mot en telebutik. Något Awad Olwan, imam i Fisksätra, inte tar som en förolämpning.
ANNONS

Awad Olwan, imam i Fisksätra, skrattar till när han hör om burkarånarna i Nacka forum.

Han uppfattar det inte som en förolämpning mot islam.

Enligt Awad Olwan är burka inte specifikt muslimskt. Däremot finns enligt Olwan en tolkningstradition i islam som hävdar att kvinnan gör rätt i att dölja hela sin kropp inklusive ögonen bakom en burka.

Allt fler muslimska länder har enligt Olwan börjat lagstifta mot att dölja sitt ansikte med burka, en lagstiftning som kommit till för att kriminella inte ska kunna använda plagget att maskera sig med.

Det finns enligt Olwan kvinnor i Fisksätra som har valt att dölja ansiktet bakom niqab. Olwan säger att han har haft en dialog med de berörda om det.

– Och då har jag hävdat att det inte fyller någon positiv religiös funktion.

Awad Olwan har förhoppningen att i takt med samhällsutvecklingen, inte minst i de muslimska länderna, kan burkans dagar vara räknade och ha försvunnit som klädesplagg kanske så snart som inom ”tre eller fyra år”.

Det var lördag 14 maj som två gärningspersoner klädda i fotsida burkor rånade telebutiken. Centrumets övervakningskameror visar hur två gärningspersoner iklädda svarta burkor går in Nacka forum med två resväskor på hjul och tar rulltrappan upp till våningsplanet där telebutiken ligger.

– De tilltvingade sig ett antal mobiltelefoner till ett uppskattat värde av en halv miljon kronor, säger förundersökningsledaren Anders Öström.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.