Iman vann i första Veckans svensk

Iman Ablahads matfilosofi för barn gillas av många.

I TV4:s premiärprogram av Veckans svensk blev hon den första vinnaren.

Efter att Lokaltidningen Mitt i berättade om förskolekocken och Spångabon Iman Ablahads engagemang för att laga bra och god mat till barn har hon hamnat i rampljuset. Fredagen den 1 februari var hon med i programledaren Pär Lernströms nya program ”Veckans svensk” i TV4.

Sex personer var nominerade och tävlade om titeln Veckans svensk. Och den som fick flest tittarröster var 51-åriga Iman Ablahad, som vann den första pokalen.

– Det känns verkligen jätteroligt. Jag tror att många svenskar tycker det är viktigt att barn mår bra och äter bra mat, säger hon.

Iman Ablahad satt i direktsändning tillsammans med sin syster och hade ingen aning om att hon skulle ta hem segern.

– Jag visste knappt vilka de nominerade var. Men när de ville lägga lite make-up på mig så blev jag lite stressad och plötsligt hörde jag att de ropade upp mig som vinnare, berättar hon.

I programmet var det ett inslag från förskolan Pastellen i Hässelby Gård där Iman jobbar. Förutom mat bjöd hon även på lite dans i köket. Hon fick också berätta om sin bakgrund som kemist i solenergi i Irak. Några barn var med i inslaget och berättade hur Iman låter dem vara med och bestämma maträtter i köket.

– Det var roligt att vara med. Nu jobbar jag vidare med nya matidéer för barnen på förskolan, säger hon.